Aktualno Županija

Svećenikova sestra tvrdi da on nije kriv za smrt dječaka: “Majka ih je zapostavljala, noću bi bila na računalu, a danju spavala”

Dio dvorišta u kojemu je sporni šaht je ogradom odvojen od ostatka okućnice, tamo djeca nisu imala pristup i svećenik je tražio da se ona drže pod nadzorom – sukus je to svjedočenja pet svjedoka obrane na današnjem suđenju don Željku Kutenu iz župe Sveti Juraj mučenik u Gorincima u Generalskom Stolu, kojemu sude jer je navodno propustio adekvatno zaštiti otvor šahta, zbog čega je tamo prije dvije godine smrtno stradao jedoipolgodišnji dječačić.

Majka ih ostavljala bez nadzora

Maleni je tamo stanovao s majkom i ocem, te starijim polubratom, dječakom koji je tada bio u dobi od šest godina. Socijalne prilike nisu im bile najbolje, te ih je župnik primio jer se majke zbog njezine neželjene trudnoće odrekla obitelj. Kod župnika se upoznala sa sadašnjim mužem i tamo su skupa neko vrijeme živjeli. Pomagala je u brizi oko baka koje su također tamo bile u udomiteljstvu. Neki svjedoci upozorili su da je majka Mihaela B. djecu često ostavljala bez nadzora, iako je u blizini prometna cesta. Kazala je to i Blaženka Pisačić, sestra optuženog svećenika, koja je tamo često dolazila jer je župnik brinuo i o njihovoj bolesnoj majci.

– Ona je ta vrata od ograde otvorila i nije pazila na djecu. Moj brat ne može biti kriv. Ona ih je često ostavljala same, jednom se stariji dječak zavukao pod automobil, jednom je legao nasred ceste, a majka je za to vrijeme igrala igrice na računalu. Mlađi je jednom zaspao nasred hodnika, a majke ni tada nije bilo blizu – iskazala je Blaženka Pisačić.

Sud neće saslušati dijete

Državno odvjetništvo je predložilo saslušanje dječaka koji će uskoro napuniti osam godina i koji jedini zna sve okolnosti tragedije. Prijedlog je podržala i obrana okrivljenoga, no ne i sud koji smatra da taj iskaz nije ključan. Dječak, naime, ima ADHD poremećaj i sklon je maštarenju.

Podsjetimo, kobnoga dana majka je otišla razgrnuti rublje u ovaj dio okućnice te tamo ostavila djecu. Vratila se u kuću, a onda ju je pozvao stariji sin i kazao joj da je maleni pao u šaht. Nastojanje medicinskog osoblja u Domu zdravlja Generalski Stol da mu vrate životne funkcije nije urodio plodom. Službeni uzrok smrti je utapljanje. Suđenje se nastavlja u ožujku.(KAportal)