Proračunski vodič

Proračunski vodič je izrađen i objavljen kako bi se povećala transparentnost Grada Ogulina i ostalih subjekata koji se financiraju iz gradskog proračuna. Cilj je građanima bolje prikazali na što se troši proračunski novac.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost trošenja proračunskog novca, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti, a ovime se ujedno i smanjenje mogućnosti za korupciju. Bez proračunske transparentnosti, odnosno potpunih, jasnih i pravovremenih informacija o proračunu, nije moguća ni participacija javnosti u proračunskim procesima, a bez participacije javnosti teško će se doći do konsenzusa o projektima koje provodi Grad.

Grad Ogulin je dosadašnjih godina na svojim stranicama javno objavljivao izvještaje o izvršenju proračuna za prethodne godine, polugodišnje izvještaje o izvršenju proračuna, prijedloge proračuna koji se usvajaju na Gradskom vijeću te na Gradskom vijeću usvojene proračune, a sada objavljuje i ovaj Proračunski vodič koji na jednostavniji i razumljiviji način prikazuje prihode i rashode proračuna, projekte koji se financiraju iz proračuna i ostale rashode.

Proračun i Proračunski vodič za građane za 2018. godinu možete pogledati ovdje.

Komentari