Aktualno Županija

Uvođenjem eura nitko neće biti ni na dobitku niti na gubitku – Kune prelaze u europsku valutu po konverzijskom tečaju

Pretvaranje plaća i cijena iz kuna u eure bit će vrlo jednostavno: po postojećem konverzijskom tečaju, koji će se utvrditi u trenutku kada budemo ulazili u taj tečajni mehanizam, promijenit će se i plaće i cijene na policama u dućanima i krediti i bilo kakve druge obveze, jednostavno mehanizmom, po tom fiksnom tečaju, će se sve konvertirati u drugu valutu. Realno, nitko ne bi smio biti na gubitku niti na dobitku, rekao je viceguverner Hrvatske narodne banke Michael Faulend danas u HGK Županijskoj komori Karlovac, prvoj u kojoj je predstavljena strategija uvođenja eura u Hrvatskoj.

Kada će to uslijeditii, teško je procijeniti jer proces uvođenja eura uzima vrijeme, no prva stepenica na putu je ulazak u tečajni mehanizam za koji ne postoje formalni uvjeti.

– Već za njega zemlja mora biti gospodarski spremna, a ostali partneri iz euro zone, koji na neki način dižu ruku i pristaju da uđete u taj tečajni mehanizam, moraju ocijeniti da ste gospodarski spremni i konkurentni za ulazak u euro zonu. Budući da ne postoje formalni uvjeti, teško se može procijeniti kada bi Hrvatska mogla ući u taj tečajni mehanizam, ali vjeruje se da bi to moglo biti kroz 2-3 godine, ukoliko se naprave određeni koraci i budu vodile odgovorne ekonomske politike. Nakon što zemlja uđe u taj tečajni mehanizam, stvari su prilično jasne, postoje formalni kriteriji za uvođenje eura i njih se može u 2-3 naredne godine ispuniti i zemlja može uvesti euro, pojasnio je Faulend.

Hrvatska tako da bi uvela eura mora nastaviti voditi ekonomsku politiku koja nosi smanjenje javnog duga, vrlo niskog deficita, praktično, suficita, te raditi na strukturnim reformama koje će povećati konkurentnost gospodarstva i ojačati njegovu otpornost u trenucima potencijalne krize.

Uvođenje eura donijet će koristi širokim slojevima ljudi, poduzeća i državi ponajprije, po Faulendovim riječima, jer donosi ukidanje valutnog rizika koji je kod nas vrlo visok jer smo vrlo zadužena zemlja, a to ukidanje donosi smanjenje kamatnih stopa, ukidanje transakcijskih troškova itd. No, uvođenje eura neće značiti rast plaća u Hrvatskoj.

– Rast plaća treba gledati u kontekstu gospodarskog rasta, rasta ekonomije, konkurentnosti i produktivnosti. Ukoliko plaće rastu u skladu s rastom produktivnosti, govorimo o zdravom rastu plaća koji je fundamentalno utemeljen i održiv na duge staze. Ukoliko dođe do raskoraka i plaće počnu rasti brže od rasta produktivnosti, to potencijalno otvara određene ranjivosti i opet nas dovodi u situaciju da smo ranjiviji u kriznim situacijama, napomenuo je Faulend. (KAportal)