Aktualno Županija

Na Baniji više nema predviđenih mjesta za gradnju industrijskih pogona – bit će potrebno mijenjati Prostorni plan

– Riješili smo lani 2.217 predmeta, od kojih 663 zahtjeva za legalizaciju, a 1.554 ostalih: uporabnih dozvola, građevinskih, pravomoćnosti… Na legalizaciji su radila tri, na ostalim predmetima četvero zaposlenika i blizu smo cilja koji je gradonačelnik postavio da svaki djelatnik riješi 400 predmeta godišnje, izjavio je na današnjoj pressici pročelnik Upravnog odjela za poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja Pero Karmelić.

Banija za industriju “zauzeta”

Napomenuo je da su izdali 111 građevinskih i 59 uporabnih dozvola dozvola, među kojima mnoge i za nove industrijske pogone, čiji broj posebno raste na Baniji. I to toliko da će trebati mijenjati Prostorni plan.

– Svi raspoloživi prostori po sadašnjem Prostornom planu su, praktično, zauzeti i morat ćemo u njegove izmjene kako bismo dobili novi prostor za industrijske pogone, napomenuo je Karmelić.

I dok gradnja novih objekata, a onda i potrebnih dozvola, bilježi rast, legalizacija nezakonitih građevina sasvim je druga priča. Od kako je lani u srpnju rok za podnošenje zahtjeva produžen na 30. lipanj ove godine, Karlovčani su podnijeli svega 139 zahtjeva.

– Svjesni smo svi da je nelegalnih objekata više od podnesenih zahtjeva i nadamo se da će u preostalom periodu taj broj biti znatno povećan. Jer nakon isteka tog roka zahtjevi se više neće moći podnositi, rekao je Karmelić.

U prvom krugu podnošenja zahtjeva za legalizacijom, onom iz 2013., pristiglo ih je više od 7.000. Neriješenih je ostalo oko 1.800 jer su – prazni.

– Nekima je cijeli proces preskup, neki su podnosili zahtjeve reda radi, zaključili da im ne treba… Ali, apeliram na njih da ih popune, dođu k nama u ured da to riješimo jer puno je jeftinije legalizirati nego raditi sve iz početka. Ne idemo “đonom”, čekamo, ali bit ćemo prisiljeni odbijati takve predmete, to smo dužni, kao što smo dužni rješenje, i negativno i pozitivno, uz ostala upravna tijela, dostaviti i građevinskoj inspekciji. Kako će ona postupati, ovisit će o zakonu, Ministarstvu…, izjavio je Karmelić i pozvao i sve vlasnike nelegalno sagrađenih objekata da podnesu zahtjeve za legalizacijom jer, kako sada stvari stoje, poslije 30. lipnja to više neće biti moguće. (kaportal.hr)