Aktualno OG sada Ogulin

Čelnici grada s obrtnicima

Na inicijativu čelnih ljudi grada Ogulina, u Gradskoj knjižnici i čitaonici sinoć je održan sastanak obrtnika i stručnih službi, na kojem je, u uvodnoj riječi, gradonačelnik Dalibor Domitrović  prezentirao aktualno stanje u gospodarstvu našeg grada, istaknuvši i dobre i loše primjere, te konkretne poteze koje će poduzeti u realizaciji novih projekata, kako bi se povećala zaposlenost i mladi privukli da ostanu u Ogulinu.  Trenutno na Zavodu za zapošljavanje ima oko 900 nezaposlenih, zaposleno je 3911 Ogulinaca, a registrirano 330 obrta i 170 poduzeća.

“Do kraja mandata, moji suradnici i ja želimo tu sliku poboljšati”-rekao je gradonačelnik Domitrović, a ovaj sastanak prvi je u nizu konkretnijih poteza.

Zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja prezentirao je osam mjera kojima će Grad nastojati pomoći poduzetnicima. To su program potpore poduzetništvu subvenioniranjem kamata, potpore za žene, mlade i početnike, potpore za očuvanje tradicijskih zanimanja, subvencije stručnih i majstorskih ispita, za promidžbu i za obrazovanje.  Zahtjevi za potpore mogu se predavati sve do 15. prosinca, a sve se može pronaći na web stranici grada.

Ravnateljica Obrtničke i tehničke škole Zrinka  Ceranić Jurković upoznala je nazočne sa novostima iz strukovnog obrazovanja, napomenuvši kako pada interes za obrtnička zanimanja i  kako škola ne može bez  pomoći obrtnika.

Natalia Zielinska, vlasnica Obrta DOTA,  prezentirala je mogućnosti dobivanja potpora iz EU fondova, prikazavši primjere dobre prakse, ali je istovremeno naglasila kako se Ogulin ne može pohvaliti dobivenim sredstvima. I ona to, kao i gradsko vodstvo,  želi promijeniti.

Potom su se za riječ javljali obrtnici sa svojim konkretnim problemima, predloživši određena rješenja. U raspravi se dotaklo i pitanje odlagališta otpada i njegovo razvrstavanje, prometna problematika i niz drugih tema, o kojima  bi se trebala voditi briga i tražiti najbolja rješenja.