Aktualno OG sada Ogulin

Sodol pred zatvaranjem?

Iz gradske uprave primili smo priopćenje u kojem se navodi:
“Nastavno na sastanak župana, gradonačelnika i načelnika Karlovačke županije s Ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, održanog u Uredu župana Karlovačke županije prošli četvrtak, na kome smo obaviješteni da će većina nelegalnih odlagališta u županiji biti zatvorena, te da će među njima najvjerojatnije biti i odlagalište Sodol, danas je održan sastanak s predstavnicima tvrtke Stambeno komunalno gospodarstvo s ciljem da se sagleda stanje s odvozom otpada i izradi akcijski plan kojim će se u budućnosti uspostaviti  održiv model gospodarenja otpadom.

Na sastanku je konstatirano kako odlagalištu Sodol prijeti zatvaranje, jer već godinama nema okolišnu dozvolu, a nema je jer nije saniran i doveden u stanje da se na njega legalno može odvoziti otpad. Posljedično je i tvrtka Stambeno komunalno gospodarstvo, s obzirom da nema kamo legalno odvoziti prikupljeni otpad, izgubila dozvolu za gospodarenje otpadom. Iz svega navedenog slijedi realna opasnost da će građani morati plaćati troškove odvoza otpada u CGO Mariščina u Rijeci.

Situaciju pogoršava činjenica da je malo učinjeno po pitanju razvrstavanja otpada. Otpad se u prvom redu razvrstava kako bi se smanjila količina koja se mora odvoziti na odlagališta, a samim time i uz to vezan trošak. Kako se u Ogulinu malo otpada razvrstava, tako će se gotovo sav morati odvoziti na Marišćinu u Rijeku.

Još 2005. godine je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio sufinanciranje sanacije odlagališta u 75% iznosu. Tada je sklopljen ugovor fonda s Gradom, a do danas je potpisano deset (!) aneksa sporazumu kojima se produljuje rok za sanaciju. Unatoč tome do danas sanacija nije provedena, a tvrtki SKG prijeti više stotina tisuća kuna kazni! U konačnici, kad se sagleda ukupna slika, nameće se zaključak da je tvrtka Stambeno komunalno gospodarstvo i njena uprava proteklih deset godina prespavala!

Nova nedavno postavljena direktorica SKG-a, gradska uprava i projektantska kuća Hidroplan (koja radi projekt sanacije Sodola i Plan gospodarenja otpadom) dogovorili su hitan akcijski plan kako bi se nadoknadile izgubljene godine i smanjila šteta na najmanju moguću mjeru.”

Iz priopćenje se, dakle, vidi što se događalo no nama se nameće nekoliko pitanja: Tko to nije deset godina proveo sanaciju? Hoće li itko odgovarati? Tko će platiti kazne od više stotina tisuća kuna?