Aktualno Županija

Rezultati pojačanih aktivnosti nadzora prometa

U nastavku pojačanih aktivnosti koje se provode u veljači s ciljem zaustavljanja negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, na području Policijske uprave karlovačke, policija je i u razdoblju od 9. do 11. veljače pojačano nadzirala vožnju pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece), nepropisnu uporabu mobitela, ali i druge prekršaje koji uzrokuju teške prometne nesreće.

Tom prilikom kontrolirano je 878 vozila te je evidentirano 249 prometnih prekršaja. Od navedenog broja evidentirana su 74 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja vozila i to 33 u naseljenom mjestu i 41 izvan naseljenog mjesta, 27 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 40 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, četiri prekršaja nepropisne uporabe mobitela te 104 ostala prekršaja.

U tom razdoblju evidentirano je ukupno pet prometnih nesreća u kojima je jedna osoba lako ozlijeđena. Najveća zabilježena koncentracija alkohola bila je 2,64 promila i to kod vozača na području Ozlja koji je ujedno zbog počinjenih prekršaja doveden na Prekršajni sud, a ukupno četiri osobe su do prestanka djelovanja opojnog sredstva smještene u posebne prostorije policije.

Policija će i u narednim danima te vikendima pojačano nadzirati promet radi veće sigurnosti prometa na cestama i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama. Stoga i ovom prilikom apeliramo na sve sudionike u prometu da se dosljedno pridržavaju svih prometnih pravila i propisa te savjetujemo:

brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
poštujte ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
ne koristite mobitel tijekom vožnje,
koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja, pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,
biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.  (karlovackapolicija.hr)