Aktualno Županija

Na području Duge Rese živi 1.857 osoba s invaliditetom, a korisnici invalidskih kolica nemaju gdje ni kavu popiti

Donošenjem Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom napravljen je velik korak, ali kako bi se doista napravili i konkretni pomaci lokalne uprave trebaju donijeti svoje Planove, a imaju i obvezu svake godine o poduzetim aktivnostima izvijestiti nadležno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Podaci iz Registra nedostupni

Na području Hrvatske prema podacima Hrvatskog registra ima 511.194 osoba s invaliditetom što je gotovo 12 posto stanovništva, stoga je krajnje vrijeme da se ovim ljudima omogući ravnopravno sudjelovanje u građanskim, političkim, ekonomskim, društvenim i kulturnim područjima života.

Dugoreško Gradsko vijeće podržalo je Plan provedbe Nacionalne strategije, ali prema riječima gradske pročelnice Kristine Luketić već u startu naišli su na prepreke.

Registar osoba s invaliditetom bi trebao biti javan, ali nažalost on to nije, pa smo do podataka da Grad Duga Resa ima oko 1857 osoba s invaliditetom došli na jedan drugi način. Da bismo mogli aktivno djelovati prije svega moramo napraviti analizu i utvrditi koje su to osobe s invaliditetom te gdje žive, u stambenim zgradama ili obiteljskim kućama. Potom ćemo izraditi letak s informacijama o njihovim pravima i obznaniti ih na Internetu.

Nema pristupačnih kafića?

Turistička zajednica tijekom ove godine trebala bi napraviti analizu i objediniti informacije o pristupačnosti ugostiteljskim objektima. Naime, nedavno smo imali radionicu i članice Županijske udruge su pitale u koji kafić mogu ući s kolicima i popiti kavu, nažalost nisam im to mogla reći. Želim reći da donosimo puno dokumenata, ali neke važne stvari još uvijek ne rješavamo – ističe pročelnica Luketić te pojašnjava kako bi dječja igrališta, parkovi i sportski tereni također trebali biti prilagođeni potrebama djece s invaliditetom, ali kako bi se to u budućnosti moglo učiniti također je potrebno utvrditi koja su to djeca i s kakvim poteškoćama, jer za sada ni jedno igralište u Dugoj Resi nije prilagođeno djeci invaliditetom.

Grad ulaže koliko može

Za provedbu ovog Plana u narednim godinama trebat će osigurati i poprilično novca, što će se pokušati učiniti i povlačenjem sredstava iz Europskih fondova, a u prošloj godini Grad Duga Resa je učinio koliko je mogao. Tako je za provođenje programa Udruge invalida rada osigurao 30 tisuća kuna, za udrugu obitelji i djece s poteškoćama u razvoju „ Sunce“ 9000 kuna za rekreaciju i posjećivanje bazena te za radionicu u Rovinju, Udrugu USKA potpomognuo je s 4000 kuna, za Županijsku udrugu slijepih dao je 2000 kuna. Za program pomoći i njege u kući koji obuhvaća i invalidne osobe, a provodi ga dugoreški Crveni križ osigurano je bilo 25 tisuća kuna, a u za uređenje prilaza kod pješačkih prijelaza uloženo je 10 tisuća kuna. Svake godine za posudionicu ortopedskih pomagala daje se 2000 kuna, sufinancira se prijevoz invalidnih osoba i slično.

Gradska uprava dostupna, ali ne i Vijećnica

Osobama s invaliditetom nakon ugradnje dizala omogućen je pristup gradskoj upravi, ali ne i Gradskoj vijećnici. Osobe koje koriste invalidska kolicima mogu i u kino dvoranu, ali nažalost dugoreška Knjižnica im nije dostupna, te će ovaj problem biti riješen tek izgradnjom nove Knjižnice u Parku dr. Tuđmana. Dom zdravlja uspio je ugradnjom dizala i prilaza prilagođenog kretanju u kolicima osigurati dostupnost liječnika.

Iako ovdje govorimo o osobama s invaliditetom činjenica je da postajemo sve starija nacija te bez obzira bili registrirana invalidna osoba ili samo ostarjela i slabo pokretna, sve mjere u smislu poboljšanja pristupačnosti objektima i poboljšanju dostupnosti raznih korisničkih sadržaja su dobro došle i svakako ih treba podržati. (kaportal.hr)