Aktualno OG sada Ogulin

Zar u tri mjeseca na zaštiti grada od poplava nije učinjeno ništa?

Sredinom studenog u Ogulinu je potpisan Sporazum o suradnji u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa radi realizacije projekta „Zaštita od poplava grada Ogulina“.

Gradonačelnik Domitrović uputio je tom prigodom  riječi zahvale na ovoj inicijativi, u ime svih građana, posebno onih poplavljenih. Projekt je u visokoj fazi izvodljivosti i došlo je do vrlo kvalitetne suradnje lokalne i državne razine, naglasio je tada Domitrović, koji se nada da će se ovakav način koristiti u cijeloj državi, gdje god zatreba.
Ovom prigodom i župan Damir Jelić zahvalio je svima na angažmanu, te naglasio kako bez Hrvatskih voda i ministra Tomislava Ćorića ovo ne bi moglo zaživjeti. Ostalo je za riješiti još oko 300 čestica, što će učiniti Hrvatske vode i pet timova po dva pravnika. Sve u cilju obrane Ogulina i Karlovca od poplava, koji će također ponuditi ozbiljnu ekipu. Interes je da što brže krene “prva lopata” i nada se da će zajedništvo Grada, županije, Hrvatskih voda, Vlade i Sabora RH osigrati jednu pravu utakmicu, nakon više od 17 godina!

Zoran Đuroković naglasio je kako će projekt zaštite Ogulina od poplave koštati oko 15 milijuna eura, od čega će se 80 posto povući iz sredstava Eurospke unije. Hrvatske vode osigurat će 20-ak milijuna kuna za rješavanje imovinsko pravnih odnosa, u čemu nesebično pomaže županija sa svojih 5 timova, a u sklopu projekta očistit će se i Đulin ponor.

S obzirom da je od tada prošlo  više od tri mjeseca, zanimalo nas je kako napreduju poslovi i što je učinjeno, te smo poslali upit u Hrvatske vode. Zatražili smo odgovore na pitanja o broju riješenih čestica na dan 15.11.2017. kad je potpisan Sporazum o suradnji na izvlaštenju, o broju riješenih čestica na današnji dan i o ukupnom broju čestica koje treba riješiti.

Glasnogovornik Hrvatskih voda dostavio nam je odgovor, te u njemu ističe:

Na projektu „Retencija Ogulin“ potrebno je riješiti imovinsko pravne odnose na 790 nekretnina. Na dan kada je potpisan Sporazum o suradnji u rješavanju imovinsko pravnih odnosa radi realizacije projekta „Zaštita od poplava grada Ogulina“ između Hrvatskih voda, Karlovačke županije, županijskih ustanova i tvrtki, Hrvatske vode riješile su imovinsko pravne odnose na 451 nekretnini na način da su vlasnici nekretnina pristali dobrovoljno sklopiti kupoprodajne ugovore.
Potpisnicima Sporazuma, redom Karlovačkoj županiji, Županijskoj upravi za ceste d.o.o., Razvojnoj agenciji Karlovačke županije Karla d.o.o., Centru za gospodarenje otpadom Karlovačke županije KODOS d.o.o., Općoj bolnici Karlovac i Općoj bolnici i bolnici branitelja Domovinskoga rata Ogulin predano je u rješavanje 339 katastarskih čestica. Na današnji dan riješeni su imovinsko pravni odnosi na 500 nekretnina, a za preostale nekretnine pokrenuti su postupci u skladu s odredbama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade.

Još jednom ističemo kako se u predmetnom slučaju radi o jedinstvenom primjeru suradnje države, područne i lokalne zajednice, koje kao partneri dijeljenjem resursa žele postići zajednički cilj, realizirati projekt „Retencija Ogulin“, a pritom stvaraju i novu vrijednost jer će se suradnja nastaviti u realizaciji projekta „Obrana od poplava grada Karlovca“.

Dakle, ako je za projekt trebalo riješiti ukupno 790 nekretnina, a do danas ih je riješeno oko 500, za zaključiti je da ih treba riješiti još oko 300. Isto kao i prije 3 mjeseca. Znači li to da u posljednja tri mjeseca nije učinjeno ništa?