Aktualno Županija

U deset godina Županija i REGEA odradile 500 projekata energetske obnove zgrada i kuća – Vrijede 60 milijuna kuna

– U ovih 10 godina uspješno je odrađeno 500 projekata u energetskoj obnovi zgrada i kuća u vrijednosti od oko 60 milijuna kuna. Ako uzmemo u obzir tjedne, ispada da je jedan projekt tjedno pozitivno odrađen. S takvim prosjekom, ne znam da se itko može pohvaliti i on govori da je klima zrela, da se dobro surađuje. U temelju je dobra komunikacija između struke i politike koja treba transferirati stručne odluke za dobrobit građana, rekao je župan Damir Jelić na današnjoj pressici o prvih 10 godina REGEA-e i suradnje s Karlovačkom županijom.

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske u Karlovačkoj županiji prve je projekte počela 2008. Tada je objavljen, prvi u Hrvatskoj, natječaj kojim se poticalo vlasnike privatnih kuća na mjere energetske učinkovitosti.

– Pionirski je i projekt poticanja korištenja biomase, poduzetnici su ovdje prvi put, ne samo u Hrvatskoj nego i ovom dijelu Europe, ulazili u projekte kotlovnica na biomasu u školama, Karlovačka županija je prva počela sustavno pratiti energetsku potrošnju u svm svojim objektima…. Pokazali smo da se u Hrvatskoj može raditi na razini najboljih u EU, a nastavljamo i dalje, rekao je je ravnatelj REGEA-e Julije Domac.

Pomoćnik ravnatelja Karlo Rajić najavio je uskoro projekte obnove područnih škola Belavići i Kučinići, te OŠ Vladimir Nazor, vrijedne 8,1 milijun kuna, kao i ambulanti u Rakovici i na Baniji, te Prirodoslovne škole Karlovac, vrijednih 11 milijuna kuna, te gradnje zajedničke kotlovnice na bio masu OŠ I. B. Mažuranić i Tehničke škole Ogulin, vrijedan 2,5 milijuna kuna.

A uštede, primjerice, samo objedinjenom nabavom za električnu energiju, Karlovačkoj županiji su, financijski, 700.000 u dvije godine, one na energentima u obnovljenim zgradama Vraniczanyevoj 2 i 4 su dvije trećine, u školama u Ozlju i Slunju za godinu dana oko 60 posto. (KAportal)