Aktualno OG sada Ogulin

Pogrebi nedjeljom- da ili ne?

Župnici ogulinskog dekanata nedavno su izišli sa prijedlogom da se, zbog obveza svećenika, ukopi pokojnika više ne obavljaju nedjeljom. Ogulinski župnik Josip Štefančić o tome je izvijestio slušatelje i nazočne na nedjeljnoj misi, a o svemu je bilo riječi i u ovotjednoj emisiji Radio Ogulina “Oči u oči” u kojoj su gostovali direktorica Stambenoo komunalnog gospodarstva Marina Lavrnić i Župnik Josip Štefančić, te gradonačelnik Dalibor Domitrović. S obzirom na velik broj slušatelja koji su se javili u emisiju, očito je da je građanima tema vrlo zanimljiva.

Prema  riječima župnika Štefančića, ta ideja postoji već duže vrijeme i nedavno je prezentirana gradskim čelnicima i gradskoj tvrtki SKG koja se bavi pogrebnom djelatnošću. Svjestan je da će mišljenja vjerojatno biti različita, ali napominje kako u većini gradova u Hrvatskoj pogrebi nedjeljom više nisu običaj.

Marina Lavrnić napomenula je kako će SKG poštivati odluku koju donese gradonačelnik, a sve do tada ukopi će se obavljati i nedjeljom.

S obzirom na činjenicu da bi se, ako netko primjerice umre u petak na večer, pogreb mogao obaviti tek u ponedjeljak, vjerojatno će se mnogi tome suprotstaviti. No, župnik napominje kako je to u drugim sredinama postalo normalno i da postoje uvjeti da se umrla osoba, u slučaju potrebe, drži u frižiderima, kojih ima četiri.

S druge strane, Stambeno komunalnom gospodarstvu bilo bi lakše da se ukopi nedjeljom ne vrše, što bi smanjilo potrebu angažiranja djelatnika da rade nedjeljom, ali i troškove. No, u tom slučaju pokopi se ne bi mogli vršiti ni  za pripadnike druge vjere, kao i za ateiste koji ne zovu župnika.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović rekao nam je da će se poštivati volja građana i da se odluka neće donijeti dok se ne vidi i ne čuje što građani o svemu misle. U tom cilju pokušat će se održati konkretnije akcije, poput ankete ili čak referenduma, kako bi se čulo mišljenje naših sugrađana.

OGportal odlučio je doznati što naši čitatelji misle o svemu.

Stoga smo pripremili anketu u kojoj možete izreći vaše mišljenje. Glasovati možete na našoj Facebook stranici ili klikom na sliku dolje.