Aktualno Županija

Nakon debakla s HE Lešće u Županiji se “osvijestili” – traže redefiniranje plana izgradnje HE jer je “zastario i neprihvatljiv”

Karlovačka županija će od Ministarstva zaštite okoliša i energetike tražiti redefiniranje plana izgradnje hidroelektrana na rijekama posebno nakon što su se obistinila predviđanja ekologa kod HE Lešće koja je nepovratno uništila kanjon Dobre i uzrokovala niz neželjenih posljedica u donjem toku rijeke.

Kako je rečeno jučer na sastanku župana Damira Jelića i ministra Tomislava Ćorića, planirani sustav izgradnje hidroelektrana treba redefinirati jer je zastario i neprihvatljiv, što je posebno vidljivo prema štetama nastalim izgradnjom HE Lešće na rijeci Dobri.

Prisjetimo se Jelićevog prethodnika Ivana Vučića i s kojim je oduševljenjem na otvaranju HE Lešće pred tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor pozvao investitore da u što većem broju grade hidroelektrane na svim karlovačkim rijekama. Svi su valjda osim Vučića i vrha lokalnog HDZ-a bili šokirani ovom izjavom, a ubrzo se ispostavilo da je i priča o procvatu turizma i vikendicama na obalama novonastalog jezera ono što su ekolozi već unaprijed znali – bajka. Sad skupo plaćamo saniranje erozije tla na obalama Dobre, a posljedice na kompletan biosustav rijeke tek će se procjenjivati.(Kaportal)