Aktualno Županija

Sjednica Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije

Na poziv župana Karlovačke županije i zapovjednika snaga zaštite i spašavanja Karlovačke županije Damira Jelića u nedjelju, 25. veljače, je u prostoru Županijske vatrogasne zajednice u Karlovcu održana sjednica Stožera Civilne zaštite Karlovačke županijie.

Sjednici su uz župana Damira Jelića i načelnika Stožera Ivana Uđbinca, nazočili i predstavnici svih službi: Goran Franković (VZ Karlovačke županije), Josip Ćelić (PU karlovačka), Nikša Antica (Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije), Maja Grba-Bujević (Hrvatski zavod za hitnu medicinu), Martin Barić (PUZS Karlovac), Matija Kranjčević i Vedran Tešić (HGSS), Biljana Željeznjak (Ispostava Hrvatskih voda Karlovac), Jelica Magdić (Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije), Branka Hastor (Crveni križ Karlovačke županije), Ervin Jančić (OB Karlovac), Stjepan Turković (ŽUC), Marina Jarnjević (Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša KŽ).

Predstavnici svih služba podnijeli su izvještaj o aktualnoj situaciji te raspravili o kratkoročnoj i dugoročnoj prognozi i mjerama koje treba poduzeti s obzirom na vremensku prognozu. Prema podacima Državnog Hidrometeorološkog zavoda, Karlovačku županiju u ponedjeljak, srijedu i četvrtak očekuju temperature između -10 i -20 stupnjeva. Najavljena su i dva snijega, prvi već u ponedjeljak na utorak u visini do 10 cm, a drugi u četvrtak, s tim da je u noći na petak moguća i ledena kiša koja će zahvatiti dio županije. Od petka je najavljen jugo, nešto više temperature te uzastopne kiše kroz nekoliko dana. Ovakvo vrijeme prognozira se i za Liku i Gorski Kotar što se negativno može odraziti na vodostaje rijeka u našoj županiji.

Na sjednici je zaključeno kako je s nacionalne razine potrebno zatražiti određena tehnička sredstva. Prometnice su očišćene i prohodne, ostalo ih je svega nekoliko koje nisu probijene, a radi se o lokalnim cestama gdje nema stanovništva te njihovo čišćenje stvara prevelik trošak. Županijska uprava za ceste izvijestila je kako troškovi zimske službe samo u veljači iznose 3,5 milijuna kuna za čišćenje cesta iz njihove nadležnosti. Župan Damir Jelić zahvalio je pripadnicima Hrvatske vojske i djelatnicima Hrvatskih šuma na pomoći koju su ovih dana pružili lokalnom stanovništvu.

Također, sve jedinice lokalne samouprave dužne su u roku od 24 sata održati sjednice Stožera zaštite i spašavanja, rukovoditelji i predstavnici institucija, ali i predstavnici stanara dužni su očistiti snijeg ispred svojih zgrada, ali i sa krovova jer će u protivnom biti novčano kažnjavani.

S obzirom na najavljene izrazito niske temperature, apeliramo kako izlaganje takvom zimskom vremenu može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda i pothlađenosti tijela, što može imati i smrtni ishod. Stoga pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami, a ukoliko uočite simptome pothlađivanja ili ozeblina, nazovite broj 194 ili 112. (kazup.hr)