Aktualno OG sada Ogulin

Što je “novi snijeg” a što “visina snijega”?

Mnogi se zadnjih par dana pitaju kako to da snijega nema više ili kako je to palo 30 cm snijega, a piše da se visina povećala za 16 cm. Postoje jednostavna objašnjenja na ta pitanja. Jutros je u 7 sati na GMP Ogulin izmjerena visina snijega od 118 cm čime je izjednačen apsolutni rekord u visini snijega iz ožujka 1955. godine. Na postaji Ogulin-Žegar izmjereno je 120 cm snijega.
Dva su osnovna parametra koji se mjere kod snijega, a to su NOVI centimetri i VISINA snijega. Ovaj pojam NOVI odnosi se na to koliko je novog snijega palo u nekom vremenskom razdoblju na čistu ploču za snijeg. Ta se ploča uvijek čisti ujutro u 7 sati i navečer u 19 sati, a prije čišćenja mjeri se visina novonapadalog snijega na njoj i podatak se piše pod NOVI centimetri. VISINA snijega mjeri se sa snjegomjerom koji je stalno u snijegu. Snijeg koji padne na ploču može se razlikovati od visine snijega na snjegomjeru jer se snijeg na snjegomjeru češće sliježe ili ga ovih dana često otpuše vjetar. 

Jutros u Ogulinu bilo je minus 11 uz visinu snijega od 120 centimetara.
Zadnja tri dana najhladnije je na Zavižanu s temperaturom zraka oko -20°C, a u Delnicama je jutros izmjerena rekordna visina snijega od 182 cm. Visina snijega izmjerena je i na Hvaru i Lastovu, te u Makarskoj, Komiži, Splitu i Šibeniku.
Danas tijekom dana bit će sunčanih razdoblja. Ožujak će odmah početi s ludim vremenom. U četvrtak i petak bit će oblačno sa snijegom kojeg opet može pasti više od 20 cm, a temperatura zraka kretat će se oko -9°C. Uz snijeg može biti i kiše koja se smrzava u dodiru s podlogom. Visina snijega u Ogulinu će se još povećavati i vrlo vjerojatno će se postaviti novi snježni rekord. Tijekom vikenda saznajte više o vremenu koje je obilježilo veljaču.(Meteo post. Ogulin-Žegar)  

Foto: čitatelj iz Desmerica, (kaže da nije nanos snijega)