Aktualno Županija

HDZ-OVAC O UHLJEBLJIVANJU – Talakić “opleo” po DUZS-u da su uhljebi i telefonska centrala, njihova inspekcija utvrdila nepravilnosti u DVD-u koji vodi?!

 

– Umjesto koordinatora u katastrofama, mi smo dobili katastrofalnu državnu upravu! Nakon 12 godina odlijevanja novca poreznih obveznika u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje nije se niti minimalno unaprijedio sustav spašavanja civila, nego se dogodilo upravo suprotno: izgrađen je skup i neučinkovit sustav, a građane i dalje spašavaju oni koji su to činili svih ovih godina – vatrogasci, vojska, gorska služba spašavanja, liječnici, policija i slično. U svakoj većoj nesreći, državni sustav zaštite i spašavanja je postao sam sebi svrhom te je uhljebio niz uhljeba tako da imamo ravnatelja DUZS-a sa zamjenikom, 5 pomoćnika ravnatelja u svakom mandatu te po 20 županijskih tzv. ureda s instaliranim pročelnicima. Dobili smo jednu megainstiticuiju koja državni proračun košta 156 milijuna kuna na godinu, krenuo je s “paljbom” županijski vijećnik Amirudin Talakić (HDZ) s govornice Županijske skupštine.

Inspekcijski nadzor

Obrazložio je tako svoja vijećnička pitanja “koliko su inspekcijskih nadzora napravili i prema kojim vatrogasnim društvima i koliko su optužnih prijedloga podnijeli prekršajnom sudu u 12 godina, te hoće li sigurnost građana određivati inspektori DUZS-a izmišljanjem loših propisa ili ćemo pitati spašavatelje kako trebaju izgledati planovi i akcije spašavanja”, a potom ustvrdio da je DUZS kupovao opremu, ustrojavao postrojbe i donosio propise koji nisu obvezivali njih već spašavatelje i lokalnu samoupravu, ne imajući nikakvu komunikaciju s lokalnim stanovništvom.

– Vidjelo se to na primjeru posljednje poplave u Ogulinu kada su Ogulinci vapajem zatražili pomoć vojne amfibije dok su taj isti dan amfibiju DUZS-a izložili na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, naveo je Talakić.

Telefonska centrala

Kazao je kako je civilna zaštita svuda u svijetu humanitarna djelatnost, samo je u Hrvatskoj “zahvaljujući DUZS-u postala birokratski vođeno prepisivanje procjena i planova, koje ne piše DUZS, već su to propisali za udruge, sve općine, gradove i županije te spašavatelje”.

– Milijuni eura su uloženi u sustav 112 da bi on danas funkcionirao kao telefonska centrala za prespajanje poziva drugim žurnim službama: policiji, vatrogascima, Hitnoj pomoći, zaključio je Talakić.

Odgovarajući mu, župan Damir Jelić rekao je da je od osnivanja ove službe bilo puno prijepora jer kad imate generale bez vojske, nitko previše ne drži do njih.

Talakić i DVD Kamensko na Prekršajnom sudu

– Susrećem se i ja na terenu s komunikacijom koja nije baš uzorna s ovom službom, ne niječući odgovornost drugih. I ono što je dobro može biti bolje, a kamo li ono to je ponekad na klimavim nogama, rekao je Jelić, obećavši Talakiću i pisane odgovore

Podsjetimo, Talakić je nedavno na Prekršajnom sudu u Karlovcu nepravomoćno kažnjen s 2.000 kuna jer, navodi se u presudi, kao predsjednik DVD-a Kamensko nije postupao sukladno Zakonu o vatrogastvu. Naime, dvojica vatrogasaca nisu imala propisanu tjelesnu i duševnu sposobnost za obavljanje tih poslova a to je utvrdila upravo inspekcija Državnog ureda za zaštitu i spašavanje. Kažnjen je i DVD Kamensko kao pravna osoba, i to sa četiri tisuće kuna. (KAportal)