Aktualno Županija

Stožer Civilne zaštite: Noćas se očekuje prolazak vodenog vala – postavljaju se zečji nasipi, Korana nadomak izvanrednih mjera

Vodeni val koji bi trebao proći kroz naš grad očekuje se u kasnim noćnim satima, prema prognozama Hrvatskih voda. Korana je u 17 sati bila na 729 centimetara i nadomak je proglašenja izvanrednih mjera obrane od poplava, dok je Kupa na 723. Obje rijeke rastu brzinom od pet do sedam centimetara na sat i svi sa strepnjom prate situaciju na terenu.

– Djelatnici gradskih službi, profesionalni vatrogasci i pripadnici DVD-a nastavljaju puniti vreće s pijeskom za potrebe zečjih nasipa i box barijera do kojih nije moguće doći mehanizacijom. Do sada je napunjeno 30.600 vreća. Podsjetimo, kako je u gradske četvrti i mjesne odbore već dopremljeno više od 9.000 vreća za potrebe mještana, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite grada Karlovca gdje je održan sastanak na kojem su prisustvovali i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Siniša Jurković i ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić.

– Koordinirane su sve potrebne aktivnosti, a radovi na box barijerama nastavljaju se i dalje. Na mjestima gdje nema box barijera i dalje se postavljaju zečji nasipi uz pomoć pripadnika Hrvatske vojske kojih je na terenu trenutno stotinjak, javljaju iz Stožera.
Kako bi se smanjile posljedice izlijevanja rijeka iz svojih korita, uključili su se i u HEP-u na način da pristupaju predpražnjenjima akumulacije i tako, saznaju u Stožeru, i oni aktivno sudjeluju u zaštiti od poplava. Gradonačelnik Damir Mandić je, podsjetimo, još 26. uputio zahtjev za pravodobno predpražnjenje akumulacije HE Lešće.

– Apeliramo na građane da posebnu pažnju obrate na prometovanje na području Logorišta i Male Švarče, radi radova na terenu. Također još jednom obavještavamo građane kako su radi povišene razine vodostaja rijeka zatvorene prometnice Husje, Kobilić, D36 u Koritinji, sv. Florijan, Brođani uz Kupu, Rilj i Utinja. Na kupskom djelu završeno je postavljanje box barijera na području Selca i Donjeg Šišljavića, a u tijeku su i radovi na podizanju niveleta prometnice u Čurjacima te na kruni nasipa kanala Kupa-Kupa, javljaju još iz Stožera kao i da će sve daljnje informacije građani dobivati pravovremeno.

Stožer civilne zaštite grada Karlovca u kontinuiranom je radu. (kaportal.hr)