Aktualno Županija

Karlovački Stožer od državnog vrha zatražio hitne radove na obrani od poplava kupskog dijela i vađenje pijeska iz Korane i Kupe

Hitne radove na obrani od poplava kupskog dijela i vađenje pijeska iz Korane i Kupe, koji će se koristiti upravo za obranu od poplava, zatražio je danas od državnog vrha Stožer civilne zaštite Karlovca.

Na sjednici su, zbog najavljenih padalina i mogućeg porasta vodostaja, odlučili da će mjestima na plavnim područjima biti podijeljene dodatne vreće s pijeskom, dok će pripadnici JVP-a i lokalnih DVD-a biti u pojačanim kontrolama i, kao i do sada, biti na usluzi mještanima.

– Upućen je dopis Stožeru CZ Karlovačke županije za uspostavom privremenog sustava zaštite od poplava i kupskog dijela, po istom principu kako je to odrađeno i na koransko-mrežničkom dijelu. Stožer CZ grada Karlovca zatražio je hitan nastavak radova i izlazak Operativne skupine za pripremu obrane od poplava za kupsko područje i to: Gradac, Vodostaj, Donje Mekušje, Kobilić, Orlovac, Rečica, Luka Pokupska, Zamršje, Karasi, Blatnica Pokupska, Ivančići Pokupski, Koritinja, Šišljavić, Banska Selnica, Brežani, Brođani, Husje i Brodarci. Stožer također zahtjeva da se za uspostavu privremenog sustava obrane od poplava koristi nataloženi pijesak u Korani između dva mosta u Karlovcu te iz Kupe čim se za to steknu uvjeti. Dopis je poslan na znanje predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Ministarstvu obrane i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, izvijestili su iz Grada.

Podsjetili su da je Grad u suradnji s Hrvatskim vodama već pristupio podizanju niveleta prometnica Husje-Čurjaci, te napomenuli da se radovi nastavljaju i na području Mostanja, Logorišta, Male Švarče i Turnja. Stožer na raspolaganju trenutno ima 14.000 napunjenih vreća pijeska, a nove će biti napunjene za vikend. (kaportal.hr)