Aktualno Županija

Mandić zadovoljan: Obranili smo grad, bez box barijera 200 kuća bi bilo poplavljeno

Vodni val u podne na vrhuncu, rast rijeka stao, Mandić zadovoljan: Obranili smo grad, bez box barijera 200 kuća bi bilo poplavljeno

Na sastanku Stožera civilne zaštite uz gradonačelnika Mandića i njegovog zamjenika Mrzljaka bili su i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković, te direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima. Svi zajedno prate veliki vodni val koji oko podneva dostiže svoj maksimum. U ovim trenucima vodostaji rastu, ali minimalnim vrijednostima, u 11 sati Kupa je bila na 779, a Korana na 781 cm. Na istoj visini obje su rijeke bile i u podne što znači, nadaju se svi, prošao vrhunac vodnog vala.

Popodne stagnacija, u večer pad

– Prema trenutnim prognozama Hrvatskih voda, vodeni val upravo prolazi Karlovcem i trebao bi proći do podne. Vodostaji rijeka su u porastu. Sve raspoložive snage su na terenu i aktivno prate stanje. Nastavljaju se radovi na koransko-mrežničkom dijelu gdje se podiže još jedan red box barijera na području Logorišta, ali se podiže i još jedan red box barijera na području Donjeg Šišljavića. Na kupskom području pojačan je nadzor i kontrola pripadnicima Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca i pripadnicima lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava. Podsjetimo kako su podijeljene i dodatne vreće s pijeskom koje mještanima plavnih područja služe u obrani kuća – priopćili su iz Stožera.

I dalje se nastavlja punjenje vreća, kojih trenutno ima više od 10000 komada. I gradske tvrtke i Javna vatrogasna postrojba, Hrvatska vojska kao i sve ostale službe prate situaciju na terenu koja je za sada pod kontrolom.

– Izvršili smo sve što smo se dogovorili, tijekom noći smo imali brojne intervencije, no vodni val je na granici očekivanog, očekujemo ga na 790 cm, odnosno maksimalno na 800 cm, na koje smo računali i dobro se pripremili – rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, dodajući kako sredinom dana očekuje stagnaciju, a u večernjim satima i početak opadanja vodostaja, koji odlazi na područje Letovanića i Jasenovca.

Na ljeto prvi metri pravog nasipa

Gradonačelnik Mandić potvrdio je da je sve pod kontrolom. Kazao je da bi voda, da nije bilo box barijera, sada poplavila 200 kuća na Logorištu i Mostanju.

– Box barijere dale su svoj učinak, sretni smo s akcijom Hrvatskih voda, a svi zajedno odradili smo dobar posao – kazao je Mandić, dodajući da će se već na ljeto početi graditi prvi metri trajnog sustava koji bi trebao biti završen 2023. godine. (kaportal.hr)

 

(kaportal.hr)