Aktualno Županija

Romi iz trošnih baraka na Gazi preseljeni u okolicu zbog loših uvjeta života, ali i zbog brojnih pritužbi susjeda

Ukupno 27 članova sedam romskih obitelji više neće stanovati u trošnim barakama u Pere Filipca na Gazi, već su danas preselili u okolicu Karlovca, na adrese u Vukmanićkom Cerovcu i Skakavcu.

Barake, kažu u gradskoj upravi, nisu adekvatne za život, a niti sigurne po ukućane, pa je Grad Karlovac ovim obiteljima osigurao novi i sigurniji smještaj, pa čak i prijevoz kamionom za njihove stvari.

Zanimljivo je da sigurnost ovih obitelji, iako na prvom mjestu, nije jedini razlog zbog čega je izvršeno ovakvo preseljenje pripadnika romske zajednice. Isto tako, “za svaki slučaj” na preseljenju je dežurala i policijska “marica”.

– Isključivi cilj je kako bi im se osigurao sigurniji smještaj, ali isto tako slušajući građane iz Gradske četvrti Gaze na njihovim skupovima s problemima s kojima su se nosili, pa na neki način pokušavamo stvoriti sigurne uvjete, i na neki način pokazujemo našu brigu prema nacionalnim manjinama, kazala je dogradonačelnica Karlovca Andreja Navijalić.

Kako saznajemo radi se o dvije kuće, obje u vlasništvu Grada Karlovca. U Skakavcu su dva objekta na jednoj čestici, dok je u Vukmanićkom Cerovcu jedna kuća. (KAportal)