Aktualno Županija

Amerikanci poludjeli za turističkom turnejom “prekrasno bizarnim spomenicima Balkana” – doći će i na Petrovu goru

Američki online magazin i turistička agencija Atlas Obscura nude svojim posjetiteljima nešto neobičnija turistička putovanja, a jedno od najpopularnijih novih u ponudi ono je pod nazivom “Past Future Monuments of the Balkans”, koje je razgrabljeno u rekordnom roku, a nudi obilazak “prekrasno bizarnih spomenika Balkana” posvećenih antifašističkoj i partizanskoj borbi.

U okviru desetodnevnog putovanja Srbijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, koje će potrajati od 18. do 28. travnja, obići će i Petrovu goru – najveći spomenik na putovanju, nekada kolosalno sjećanje na žrtve i iznimno umjetničko djelo kipara Vojina Bakića, a danas raspadnutu ruševinu u divljem zelenilu.

Za cijenu od 3.650 dolara, američki avanturisti posjetit će u Hrvatskoj još i vukovarski vodotoranj, Jasenovac, partizanski spomenik u Sisku (vjerojatno Brezovica) te monumentalno spomen-obilježje partizanskoj borbi u Moslavini. Svratit će do Zagreba gdje će posjetiti urušeni dvorac (ne spominje se koji) i napušteni sanatorij, a Petrova gora im je posljednja stanica u Hrvatskoj, prije malog odmora od ruševina na Plitvičkim jezerima i nastavka puta prema BiH i Srbiji i tamošnjim napuštenim i zapuštenim spomenicima i lokacijama. (kaportal.hr)