Aktualno OG sada Ogulin

Predavanje o autizmu

U Dječjem vrtiću Bistrac u Ogulinu održano je edukativno predavanje   na temu “Autizam”.

Predavanje su održale prof. Žarka Klopotan, specijalistica rane intervencije i ravnateljica Centra za autizam Zagreb i dr. Dragana Mamić, dipl. defektolog, također iz Centra za autizam.

Odgojiteljice su ovom pigodom mogle doznati više o autizmu, koji predstavlja biološki razvojni poremećaj mozga. Zbog prirode nastanka i manifestacije, autizam je vrlo složen poremećaj. Glavne karakteristike autizma jesu slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.
Autizam utječe na mnoge dijelove mozga, iako nije sasvim razjašnjeno na koji se način taj utjecaj ostvaruje. Roditelji su obično ti koji uoče prve znakove, i to u 1. ili 2. godini djetetovog života (eventualno do treće). Rano otkrivanje autizma može pomoći djetetu da stekne određene socijalne vještine i samostalnost; iako je nekoliko terapija zasnovano na naučnim istraživanjima, zasad nema lijeka za autizam.[6] Kod težih oblika autizma samostalan život malo je vjerovatan, dok je kod blažih oblika moguć.