Aktualno OG sada Ogulin

“Dnevni novčani limit koji određena Šumarija može zaprimiti maksimalno je 75. 000 kn, što je u skladu s važećim zakonskim propisima”

Još 29. siječnja 2018. OGportal je uputio nekoliko pitanja u Hrvatske šume Zagreb, na koji  nismo zaprimili nikakav odgovor ili reakciju ili barem potvrdu da je netko taj mail i upit primio i vidio. Stoga smo upit poslali ponovo, te smo još jednom zamolili za odgovor na naša pitanja, odnosno pitanja građana ogulinskog kraja. A ona su glasila ovako:

  1. Zašto Uprava šuma ne sačini listu redoslijednih prijava (pismeno, mailom, faksom, telefonom ili osobno) o osobama koje su u potrebi kupiti-dobaviti bukovi ogrijev?
  1. Zašto se tim zainteresiranim kupcima ne dostavi račun bilo pismeno poštom, bilo mailom na kućnu adresu da se uplata može izvršiti  u banci, pošti ili internet bankarstvom, i to prema redosljednoj listi zaprimljenih zahtjeva?
  2. Zna li se da postoji i neki propis o visini uplate gotovinom pri gotovinskim blagajnama, a da to sigurno nisu iznosi koje zaprima određena blagajna u šumarijama?
  3. Zna li se da za gotovinski platni promet postoje posebni uvjeti: prostora, vremena, osiguranja pa čak i zaštitarske službe?
  4. Zašto u eri pametnog telefona i platnih transakcija sa pametnog telefona treba vući „keš“ lovu u šumarije i čemu to služi?
  5. Zašto se isporuka ogrjeva po obavljenoj uplati ne obavlja prema listi i redoslijedu uplata?

Nakon ponovljenog upita,  dobili smo odgovor glasnogovornika Hrvatskih šuma, u kojem, uz ispriku, stoji:
“Poštovani,
Kao prvo ispričavamo se što kasnimo s odgovorima na pitanja koja ste nam uputili te Vam u nastavku dostavljamo očitovanje.
Svaka Šumarija na području Uprave šuma podružnice Ogulin, kroz sustav maloprodaje, zaprima uplate građana, ovisno od dinamike proizvodnje (koja ovisi o vremenskim prilikama) te stanju drvnih zaliha (prostornog odnosno ogrjevnog drveta). Dnevni novčani limit koji određena Šumarija može zaprimiti maksimalno je 75. 000 kn, što je u skladu s važećim zakonskim propisima u RH (limit je u skladu sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (NN 108/17)od 01.01.2018.godine).
Nadalje, svaka uplata u maloprodaji zaprima se na blagajnama Šumarija u skladu s važećim aktima poduzeća Hrvatske šume d.o.o. i u skladu sa Zakonom o šumama (do 30 m3 po domaćinstvu u jednoj godini).
Prodaja na blagajni-maloprodaja obavlja se u skladu s Odlukom o načinima i uvjetima prodaje drvnih sortimenata za 2018.godinu. Drvni sortimenti u maloprodaji plaćaju se unaprijed u cijelosti prije isporuke, a isporuka ogrijeva obavlja se po redoslijedu uplata, uz isporuku ogrjevnog drva i po drugim osnovama (kupoprodajni ugovori).

Hrvatske šume d.o.o. svakodnevno rade na poboljšanju usluga i rada iz svog djelokruga i modernizaciju postojećeg sustava. Tijekom poboljšanja sustava prodaje svakako ćemo imati na umu i pitanja Vašeg portala, kako bi osuvremenili odnose s našim kupcima”.