Aktualno Županija

Komunalno Duga Resa ušlo u program Hrvatskih voda – ulaganja u vodocrpilište u ovoj godini iznosit će oko 2 milijuna kuna

Dobre vijesti dolaze iz dugoreškog Komunalnog. Hrvatske vode odobrile su više godišnju investiciju u vodocrpilište u Novigradu na Dobri, a samo u ovoj godini ulaganje u smanjenje gubitaka vode izvođenjem nadzorno upravljačkog sustava iznosit će oko 2 milijuna kuna.

– Ušli smo u program Hrvatskih voda za smanjenja gubitaka vode i po planu u sljedećih nekoliko godina gubitke bi trebali smanjiti za gotovo milijun kubika na godišnjem nivou, a to bi nam se vratilo kroz uštedu energije, kvalitetniju isporuku i drugo. Naime, gubici sada iznose oko 65 posto što je neodrživo u budućnosti. Prema ovom programu prvo ćemo instalirati opremu i uređaje za smanjivanje gubitaka u postojećem vodocrpilištu Novigrad na Dobri, a u drugoj fazi, obzirom da je riječ o višegodišnjem poslu, napraviti i izmjenu dotrajalih cjevovoda.

Direktor Ivan Klokočki
No, kako naš vodoopskrbni sustav obuhvaća 540 kilometara mreže, valja prvo pregledati sve cjevovode, utvrditi gdje su najveći gubici i te dionice će biti prioriteti za buduća ulaganja – kazao je Ivan Klokočki direktor Komunalnog Duga Resa.

Drugi program, kojeg će također financirati Hrvatske vode uz sufinanciranje Grada Duge Rese, obuhvaća izgradnju bunara na lokaciji u Novigradu gdje su već obavljeni vodno istraživački radovi. Izgradnjom bunara vodocrpilište bi uzimalo vodu s dubine od oko sto metara što bi značilo i puno kvalitetniju vodu za potrošače od sadašnjeg zahvata iz rijeke Dobre. Kako je pojasnio direktor Ivan Klokočki, plan je zapravo izgraditi dva bunara, no tek po realizaciji prvog vidjet će se stvarni kapaciteti i međusobna ovisnost podzemnih voda u ovim izvorištima. (jutarnji.hr)