Aktualno Županija

“Načelnik Jurkaš koristi vatrogasce u prozivanju HDZ-a, što je s milijunima planiranim za intelektualne usluge nepoznatim osobama?”

Reagiranje HDZ-a: Načelnik Jurkaš koristi vatrogasce u prozivanju HDZ-a, što je s milijunima planiranim za intelektualne usluge nepoznatim osobama?

– Je li načelnik Jurkaš unaprijed planiranim scenarijem iskoristio četvero vrijednih vatrogasaca kako bi još jednom prozvao HDZ i skrenuo pozornost s više milijunskih planiranih troškova za intelektualne usluge nepoznatih davatelja, pitaju se HDZ-ovci u Žakanju, odnosno predsjednik Općinskog vijeća Zlatko Bućan, a nakon što ih je nezavisni načelnik Danijel Jurkaš javno prozvao da nisu htjeli podržati prijedlog da se lokalnim vatrogascima da priznanje za zasluge u obrani Splita i zaleđa u katastrofalnom požaru prošle godine.

Reagiranje HDZ-a prenosimo u cijelosti…

Prema čl.14.i 15. Statuta Općine Žakanje, Nagrada Općine Žakanje dodjeljuje se fizičkim i pravnim osobama za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unapređenju gospodarstva, obrazovanja, znanosti, kulture, tjelesne kulture, zdravstva, socijalne skrbi i drugih djelatnosti posebno značajnih za Općinu. Plaketa Općine Žakanje dodjeljuje se fizičkim i pravnim osobama, za uspjehe postignute u razvoju društvenih odnosa i unapređenju djelatnosti iz članka 14. ovog Statuta, značajne za Općinu.

Vrijedni vatrogasci predmet političkog prepucavanja
Sukladno navedenom iz Statuta ispred Hrvatske demokratske zajednice bio je prijedlog za nagradu Općine Žakanje osobi koja je svojim djelovanjem participirala u svim gore navedenim područjima na korist žiteljima naše općine koji svjedoče iznimnom iskoraku u infrastrukturnom napretku općine Žakanje, dostupnim uslugama u području primarne zdravstvene skrbi, standardu predškolskog i osnovnoškolskog odgojno – obrazovnog procesa, uslužnim djelatnostima i slično. Kao takav prijedlog od nezavisnih vijećnika nije dobio potporu nakon čega su HDZ-ovi vijećnici ipak odlučili podržati četiri prijedloga iz područja vatrogastva uključujući i jedan njihov koji pokriva sve prethodno navedeno, podržavajući hvalevrijedan doprinos u vatrogastvu u gašenju požara na Splitskom području. Ali ni taj prijedlog nije podržan od strane nezavisnih vijećnika. Kako bi pojačali značaj i doprinos vatrogasaca HDZ-ovi vijećnici dodatno su predlagali nagradu vatrogascima i od strane Vatrogasne zajednice. No, nezavisni vijećnici ni taj prijedlog nisu podržali. Kako je omjer vijećnika bio 5:5, odlučeno je da se za 2017. godinu ne dodjeljuju općinska priznanja, budući niti jedan prijedlog nije dobio većinu iako je uključivao sve prijedloge nezavisnih vijećnika. Indikativno je da četvoro predloženih vatrogasaca nisu za nagradu predložila njihova matična dobrovoljna društva, a čak niti Vatrogasna zajednica općine Žakanje kojoj je na čelu g. Jurkaš. Nadalje, iznimno je zanimljivo kako je g. Jurkaš šokiran razvojem situacije, a ni sam, kao predsjednik VZO Žakanje, nije dodijelio priznanja spomenutima na godišnjoj Skupštini VZO koja je održana 17.3.

Žao mi je što nezavisni vijećnici ne vide potrebu razvoja općine Žakanje u područjima opisanima čl,14.statuta Općine Žakanje ali ni doprinos vatrogasne zajednice i nisu za kompromis u radu općinskog vijeće kojem je jedini cilj napredak naše općine na korist svim njezinim žiteljima ali s jedne strane je to razumljivo jer novi načelnik gospodin Danijel Jurkaš je zapravo došao na vlast u općini koja je jedna od najrazvijenijih u Karlovačkoj županiji pa očito ne vidi potrebu za daljnjim gospodarskim, društvenim i kulturnim razvojem.
Postavlja se pitanje, je li g. Jurkaš unaprijed planiranim scenarijem iskoristio četvero vrijednih vatrogasaca kako bi još jednom prozvao HDZ i skrenuo pozornost s više milijunskih planiranih troškova za intelektualne usluge nepoznatih davatelja, navodi u priopćenju HDZ-ov Zlatko Bućan. (kaportal.hr)