Aktualno Županija

Po broju turističkih dolazaka u 2017. godini, Slunj treći, a Karlovac peti od hrvatskih gradova na kontinentu

Na ljestvici turističkih dolazaka u 2017. godini dobro stoje i dva grada iz Karlovačke županije, barem kada je u pitanju kontinentalni dio Hrvatske. Na toj ljestvici, naime, Slunj je na trećem, a Karlovac na petom mjestu.

Valja naglasiti kako je riječ samo o turistima koji su zabilježili i barem jedno noćenje, dok još uvijek ne postoje statistički podaci o jednodnevnim posjetima kojih je protekle godine na području županije također bilo primjetno više.

Uvjerljivo na prvom mjestu je Zagreb (koji je kao jedini grad s više od milijun turističkih dolazaka prvi i na ukupnoj ljestvici, do milijun gostiju nije stigao ni Dubrovnik), drugi je Osijek sa 46.522 turistička dolaska, a na trećem mjestu Slunj sa 45.165 gostiju, što jasno pokazuje kako su Slunjani sjajno iskoristili blizinu Plitvičkih jezera. Iako zbog potencijala našeg grada svakako očekujemo i bolje rezultate vrlo dobro stoji i Karlovac – nakon Slunja je, naime, na ljestvici Vukovar sa 34.233 gosta, a potom Karlovac sa 30.738 turističkih dolazaka. U Top 10 se još nalaze, redom, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Slavonski Brod i Gospić.

Nešto izvan Top 10 su Ogulin na 12. mjestu sa 13.941 dolaskom te Duga Resa koja je sa 12.744 gosta na 15. mjestu. S tek 2.082 gosta Ozalj je pri samom dnu ljestvice, ali vjerujemo kako će trud ozaljskih turističkih djelatnika koji ulažu posljednjih godina uroditi plodom.

Kada su općine u pitanju, kako smo već pisali, Rakovica je druga na kontinentu, odmah nakon Plitvičkih jezera. U 2017. godini zabilježila je čak 151.886 turističkih dolazaka. Na drugoj strani ljestvice je Plaški sa 397 gostiju, ali valja naglasiti kako podosta općina i nije na ljestvici, jer nisu imali registriranih turističkih dolazaka u protekloj godini.
Karlovačka županija i protekle je godine bila uvjerljivo prva po broju posjeta od županija koje nemaju morsku obalu. U našoj je županiji bilo 278.965 turističkih dolazaka, slijedi Krapinsko-zagorska s više nego dvostruko manje: 124.585. Najmanje turista posjetilo je Požeško-slavonsku županiju, tek 11.654, a najviše, nešto preko 3,7 milijuna – Istarsku. (kaportal.hr)