Aktualno OG sada Ogulin

Vatrogasni uspjesi, problemi i planovi

Pod predsjedanjem Franje Kolića sinoć je održana  9.redovna sjednica skupštine Područne vatrogasne zajednice Ogulin, u Vatrogasnom domu DVD-a Zagorje. Bilo je nazočno  35, od ukupno 44 delegata.

Ovom prigodom, podnoseći izvješće o radu u prošloj godini, Franjo Kolić je naglasio kako se manje nego do sad radilo na  polaganju vatrogasnih ispita, te će se to u ovoj godini promijeniti. Vatrogasce treba osposobiti  za gašenje šumskih požara, za što je iskazan slab interes. Osim toga, rekao je Kolić, nužno je nabaviti i novu opremu, a jedan od prioriteta je uređenje Vatrogasnog doma u Ogulinu.  Nije zadovoljan tijekom radova i to ga brine, jer postoji potreba za adekvatnim prostorom za rad vatrogasaca.  Vozni park također treba obnoviti, a za rad sa djecom i mladima ne izdvaja se gotovo ništa, što nije dobro.

Zapovjednik Područne vatrogasne zajednice  Ivan Luketić osvrnuo se na operativne akcije i naglasio kako je lani broj vatrogasnih intervencija bio u velikom porastu. Zabilježeno ih je 370, što je sto posto više nego godinu prije. Tuča, požari, poplave i oluje povećale su broj intervencija, gasila su se krovišta i požari na otvorenom, a i odlagalište otpada Sodol, gdje je utrošeno preko 700 tisuća litara vode!

Na skupštini se moglo čuti kako se DVD u Tounju raspao, a vrlo mali interes postoji i u općini Saborsko, što bi moglo dovesti u pitanje budući rad Područne vatrogasne zajednice, u koju su, osim grada Ogulina, okupljene i susjedne općine.

Lani je, unatoč svemu, ostvaren višak prihoda u odnosu na rashode u iznosu od 40-ak tisuća kuna, a sva su izvješća prihvaćena bez rasprave, jednoglasno.

Na isti način donesen je i plan rada i financijskog poslovanja za ovu godinu, a jednoglasno je donesena odluka da se umjesto Zdravka Salopeka za novog člana Predsjedništva imenuje Ivan Vuković, koji obnaša funkciju predsjednika Nadzornog odbora Javne vatrogasne postrojbe i na to se mjesto bira automatizmom.

Zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Goran Franković bio je prilično kritičan i upitao gdje je prikazano njihovih 50 tisuća kuna koje su im dodijelili, no odgovor nije dobio. Naglasio je i kako problem ne bi trebao biti Vatrogasni dom, nego ljudi kojih je u vatrogastvu sve manje. Upoznao je nazočne kako se radi na donošenju novog zakona o vatrogastvu, te o potrebi bolje suradnje sa Hrvatskim šumama.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović podsjetio je kako je uvijek i svagdje najveći problem novac, ali kako će se ove godine za vatrogastvo izdvojiti 15 posto više sredstava nego lani.

Na kraju skupštine posebna su priznanja uručena  Gordanu Badanjku i Luki Božićeviću, o čijem smo pothvatu na spašavanju jednog stranog državljana već pisali. Oni su ga, naime, 18.lipnja 2017. spasili od utapanja  i za to već dobili nekoliko priznanja. I ovog puta istaknuti su kao  ponos svih ostalih  vatrogasaca.