Aktualno OG sada Ogulin

Dozvola za parkiranje (Licence to parking)?

Nastavno na temu parkiranja koju je OGportal započeo pred oko mjesec dana, a riječ je o naplati parkiranja, u Stambeno komunalno gospodarstvo uputili smo nekoliko pitanja i zatražili odgovore na pitanja koliko je pravnih i fizičkih osoba do sada bilo oslobođeno parkiranja i na osnovu čega, te o kojim se konkretno osobama radi, zatim da li su još uvijek na snazi takvi dogovori, a ako nisu s kojim su datumom raskinuti, te na koncu jesu li osobe s kojima su takvi dogovori postojali, o tome službeno obaviješteni i na koji način?

Odgovor smo dobili jučer, a u njemu stoji:

“Ispričavamo se zbog zakašnjelog odgovora na zahtjev za dostavom informacije, do kojeg je zakašnjenja došlo jer smo vaše upite htjeli razmotriti na sjednici Nadzornog odbora. Sjednica je održana dana 13.04.2018.g. na kojoj je zaključeno:
Stupanjem na dužnost nove Uprave od 01.01.2018.g. izvršena je revizija poslovanja parking službe. Od svih pisanih dogovora vezano za povlaštena parkiranja, ova Uprava zatekla je dozvolu bivšeg gradonačelnika gosp. Turkovića da se dozvoli 2 (dva) sata dnevno besplatnog parkiranja obrtnicima, na lokaciji ispred Obrtničkog doma u ulici Vladimira Nazora. Ta pisana preporuka provodi se i dalje.
Ova Uprava nije zatekla niti jednu drugu pisanu odluku o oslobađanju plaćanja parkiranja niti rezervaciji parkirnih mjesta, pa tako nije moglo biti niti pisanog otkaza dogovora.
Što se tiče bilo kakvih drugih usmenih dogovora iz vremena bivših uprava, o tome ne možemo raspravljati.”

Prema neslužbenim informacijama OGportala, bio je doista “impozantan” broj onih koji parkiranje nisu trebali plaćati, no koliko znamo bilo je i tvrtki s kojima je dogovor postignut usmenim putem, za što imamo i dokaze. No, zanimljivo je da se iz Stambenog nisu čak udostojili ni usmenim putem obavijestiti nadležne da njihovi djelatnici više ne mogu koristiti besplatan parking, te su bez ikakvog objašnjenja zaposlenicima počeli ostavljati “čestitke” u obliku uplatnice s obvezom uplate dnevne karte po cijeni od 72 kune. U više navrata oni su zatražili da im se omogući kupnja mjesečne ili polugodišnje karte, ali do sad to nije bilo moguće. No, itekako je bilo moguće ljudski upozoriti da dogovori više ne vrijede.

Zanimljivo je i kako je bivši gradonačelnik Jure Turković uspio ishoditi dozvolu od dva sata dnevnog besplatnog parkiranja obrtnicima na mjestima ispred Doma obrtnika? I kako se ta preporuka provodi dalje, na temelju čega? Kakvi su to akti “preporuka” i “dozvola” bivšeg gradonačelnika? I kako u SKG-u znaju  koji od 336 obrtnika u kojem trenutku koristi ta 2 sata pravo na besplatno parkiranje?  Puno pitanja, a malo odgovora.