Aktualno Županija

U KARLOVAČKOJ ŽUPANIJI VIŠE NEMA TKO RADITI NI POSLOVE ZA STRANAČKE PODOBNIKE ‘Ovim tempom za 30 godina izgubit ćemo grad veličine – Karlovca’

Karlovački ured HZZ-a bilježi drastičan pad nezaposlenosti, kažu da je u samo mjesec dana u njihovoj evidenciji nezaposlenih 389 manje, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nezaposlenost je smanjena za čak 23 posto.

Statistički, nezaposlenost u Karlovcu najmanja je u posljednja dva desetljeća, 2010. godine na burzi je bilo prosječno 12.000 ljudi, danas ih je točno 5262. U nekim sretnijim vremenima bili bi to sjajni pokazatelji ekonomskog rasta prema kojemu bi Karlovac bio pravo malo gospodarsko čudo, no danas je to samo još jedan dokaz kojom brzinom izumire Hrvatska. Valjda se zato ni političari ne razmeću brojkama s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, svjesni njihova stvarnog značenja.

Manje prvašića
Točni razmjeri nisu poznati, jer nijedna institucija nema podatke o tome koliko se obitelji iselilo posljednjih godina, ali se na temelju nekih trendova može projicirati kako će Hrvatska izgledati u budućnosti. Prema istraživanju profesora s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Anđelka Akrapa, Karlovačka županija s još četiri najgore, u sljedećih 30 godina izgubit će između 40 i 60 posto stanovnika. Prema toj računici Karlovačka županija pala bi sa 130.000 na 75.000 stanovnika i ostala bez grada veličine – Karlovca. Državni zavod za statistiku u siječnju je objavio podatak prema kojemu se iz Karlovca samo u 2016. godini iselilo 352 njegovih stanovnika.

Radio Mrežnica provela je novinarsko istraživanje u svim osnovnim školama Karlovačke županije s pitanjem koliko se njihovih učenika u posljednje tri godine s roditeljima iselilo iz Hrvatske. Riječ je o 113 učenika, odnosno čak pet manjih razrednih odjeljenja. Obiteljima osnovaca treba pribrojiti i roditelje s vrtićkom djecom, kao i one sa srednjoškolskom, a svakako i obitelji bez djece, kao i one koji nisu u bračnim zajednicama. Riječ je o mladim ljudima koji su uglavnom visokoobrazovani. Njihove nove domovine su Njemačka, Austrija, Švicarska, Irska, Engleska, Škotska i Belgija. Hoće li se trend iseljavanja nastaviti jednakom žestinom, pokazuje podatak da će samo u školama na području Karlovca na jesen krenuti 62 prvašića manje nego prošle godine, što je gotovo 15 posto.

Istodobno, u ovom trenutku poslodavcima nedostaje gotovo 500 djelatnika, od toga više od 100 njih u ugostiteljskoj branši. Problem nemaju samo poduzetnici i obrtnici, nego i gradska poduzeća u kojima je stalan posao u pravilu značio sinekuru do mirovine, a donedavno su ga mogli dobiti samo podobni i radnici bliski vladajućim strukturama. Gradonačelnik Damir Mandić tako se požalio novinarima kako Vodovod i kanalizacija ne može pronaći radnike za očitavanje vodomjera, a Zelenilo muku muči s radnom snagom u svojoj pogrebnoj službi. U Čistoći su počeli postupak nove sistematizacije radnih mjesta u kojoj će povećati plaće vozačima, sve kako bi ih zadržali, jer je na tržištu rada s manjkom radne snage odmah skočila njihova cijena.

Socijalna davanja
Kako doskočiti ovom problemu gradonačelniku je predložio jedan od poduzetnika koji su bili na potpisivanju ugovora s Inkasatorom, gradskim poduzećem koje upravlja zajedničkim prostorijama u višestambenim objektima, koji smatra da treba ukinuti socijalna davanja Karlovčanima koji su u punoj snazi, ali odbijaju raditi.

– Mišljenja sam da je ponekad bolje da nas netko i prevari pa ćemo mi to poslije rješavati, nego da onome kome zaista treba pomoć bude uskraćen. Ni sam ne razumijem zašto uz toliko nezaposlenih moramo uvoziti kvalificiranu radnu snagu. Prekvalifikacija je jedan od instrumenata da se to spriječi – rekao je gradonačelnik Mandić.(jutarnji.hr)