Aktualno

Karlovački sud kaznio Konzum – manipuliranjem cijenama zavaravali su potrošače u ozaljskoj trgovini

Prekršajni sud u Karlovcu proglasio je nepravomoćno Konzum d.d. te odgovornu osobu u tom trgovačkom društvu krivima zbog zavaravanja kupaca u ozaljskoj trgovini te ih novčano kaznio, poduzeće sa 6.000 kuna, a odgovornoj osobi dosudili su 1.200 kuna. Presuda je donijeta po prijavi Službe za inspekcijski nadzor Ministarstva gospodarstva, koja je tamo nadzor obavio u studenom 2015. godine.

Pali na tuni Rio Mare

Tijekom postupka je dokazano da su u poslovnim prostorijama ozaljske prodavaonice počinili zavaravajuće radnje na način da su na 16 komada skupnih pakovina od po 4 pakovine tune u maslinovom ulju “Rio Mare” pojedinačne težine 80 grama, istaknuli oznaku na pakovini “3+1 gratis” te maloprodajnu cijenu za skupnu pakovinu od 38,99 kn, iako je u isto vrijeme u prodavaonici bio izložen istovrstan proizvod u skupnom pakiranju od po 3 komada težine 80 grama s istaknutom cijom od 24,99 kn. Na taj način, smatra sud, oznaka “3+1 gratis” nije bila istinita budući je potrošač za skupnu pakovinu s takvom oznakom morao platiti maloprodajnu cijenu od 38,99 kn, a ne cijenu od 24,99 kn, koliko iznosi cijena za skupno pakiranje 3 pakovine tune u maslinovom ulju “Rio Mare” težine 80 grama. Tako su prekršili Zakon o zaštiti potrošača, ali ne samo u ovom slučaju.

Sud je utvrdio i da su tijekom trajanja posebnog oblika prodaje – akcijske prodaje propustili istaknuti redovnu cijenu, već su istaknuli samo cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje – akcijske cijene, i to za: kokošju paštetu Podravka, mirisni osvježivač prostora i rublja Ornel, te deterdžent Faks.

“Nismo varali, propust je bio slučajan”
Konzum je na nalaz inspekcije stavio prigovor te dostavio karlovačkom sudu pisane obrane, u kojima su utvrdili da nisu počinili prekršaje, odnosno da nisu počinili zavaravajuću nedopuštenu poslovnu praksu, nisu oštetili potrošače, niti su ih doveli u zabludu, već da se samo radilo o slučajnom propustu, koji je ubrzo otklonjen. No, sud je smatrao da je neprijeporno utvrđeno da su počinili sve prekršaje za koje ih je teretila inspekcija. (kaportal.hr)