Aktualno Županija

Karlovac dobio odluku o kućnim ljubimcima – vijećnici dodali obvezu vlasnicima kuja da prijave štence

Sat i pet minuta, od kojih 20 minuta pauze, trebalo je karlovačkim vijećnicima da usvoje Odluku o kućnim ljubimcima, napuštenim ili izgubljenim, te divljim životinjama. Pri tom su pokazali više emocija, sloge i duhovitosti nego u mnogim prijašnjim raspravama iako se ova mahom vodila o obaveznoj kastraciji i sterilizaciji, odnosno, amandmanima.

Onaj Kluba HDZ-HSLS, predstavljen na jučerašnjoj pressici gradonačelnika i zamjenika, koji je danas predložio Željko Štajcer (HDZ) donio je odredbu da kastracija i sterilizacija nisu obavezne ako se vlasnik psa ili mačke bez rodovnice, izjavom koju je dužan dostaviti u Gradsku upravu, obveže osigurati kontrolu razmnožavanja tog ljubimca i zbirnjavanje njegove mladunčadi.

Dario Janković (SDP) kazao je da ga prihvaća jer su gotovo identičan prijedlog na Odboru za komunalni sustav iznijeli on i nezavisni Davor Petračić, ali da se nekažnjavanjem ne može postići da neodgovorni snose posljedice svoje neodgovornosti. Da nije bilo tog amandamana, napomenuo je Dubravko Delić (AUZ-HSU) on bi bio protiv ovakve odluke.

– Jer je to nasilje nad onima koji su najmanje krivi, psi, a oni koji najviše krivi, mi, nemaju nikakve sankcije. Nemojte misliti da to prolazi bez patnji za naše prijatelje; to je bolno. Zamislite da postoji biće više od nas koje bi nas ovdje poškopilo, steriliziralo. Bilo bi bolno. Ovaj amandman to ublažava. Ali, obziljan nedostatak u provedbi ove ideje je pravovremeno informiranje gradskih službi o tome da je ženka skotna; dok se izleže i psići čipiraju i cijepe prođe određeno vrijeme u kojem, bez ikakve odgovornosti, vlasnik može ostaviti štence negdje pa će gradske službe opet imati i financijski i organizacijski problem. Trebali bi ugraditi odredbu da su vlasnici ženki koje su skotne dužni o tome obavijestiti gradske ili veterinarske službe najkasnije 10 dana od štenjenja, u protivnom će biti sankcionirani, predložio je Delić.

Čedomir Tatalović (Živi zid) tražio je da se odustane od kastracije i sterilizacije jer zakon to predviđa kao mogućnost, a ne obvezu, te kazao kako bi dobro rješenje bila genska baza podataka po kojima će se moći odrediti i “tko ne čisti kakicu i čiji su štenci”, Željko Štajcer (HDZ) upozorio da je DNA analiza preskupa i da ima samo par laboratorija u zemlji koji to rade, Tihomir Ivšić (Nezavisna lista) ustvrdio da se restriktivnim metodama ne postiže ništa, već da treba posegnuti za edukativnim, Zoran Vučinić (HDZ) ocijenio da je prije svega važan kućni odgoj jer dok on za svojim psom kupi kakicu, drugi vlasnik ne, a prolaznici zbog ovog drugog i njega mrko gledaju…

No, različitim mišljenjima usprkos, nakon stanke za formuliranje Delićevog prijedloga, određene na Jankovićevu inicijativu, odluku s tom odredbom – da vlasnik ženke psa najkasnije u roku od 10 dana mora obavijestiti nadležnu veterinarsku stanicu o obavljenom štenjenju i broju mladunčadi kako bi se provela kontrola – Vijeće je usvojilo s 19 glasova za i jednim suzdržanim. (kaportal.hr)