Aktualno Županija

Uhljebljivanje košta, ali građane: Nezakoniti otkaz upravitelju karlovačke šumarije novi šamar poreznim obveznicima

Više od pola milijuna kuna moglo bi državu koštati HDZ-ovo rješavanje bivših rukovodećih kadrova na račun postavljanja novih, bliskih stranci. Dok se oni igraju kadrovske križaljke, građani sve to debelo plaćaju a nitko ne odgovara.

Mijenjanje kaputa i političko kadroviranje

Ovako bi se, naime, mogla opisati najnovija situacija vezana za smjene u državnom poduzeću Hrvatske šume, odnosno njegovoj lokalnoj podružnici smještenoj u Karlovcu. Prekjučer je Davorin Andrijašević, bivši upravitelj Šumarije Karlovac dobio doduše nepravomoćnu presudu da mora biti vraćen na radno mjesto upravitelja, i da mu se moraju isplatiti zaostaci otkad je bio nezakonito smijenjen s tog radnog mjesta. Andrijašević je, podsjetimo, na ovu funkciju došao kao kadar SDP-a, pa je potom kad se situacija na poziciji promijenila, kao nezavisni kandidat na zadnjim lokalnim izborima osvanuo čak i kao gradonačelnički kandidat MOST-a.

Bez obzira na Andriješevićevo mijenjanje stranačkih kaputa, činjenica je da građanima visi još jedna prilična taksa.

– Rješenje sam dobio jučer a radi se o prvostupanjskoj presudi Općinskog suda u Karlovcu. Dobio sam nezakonit otkaz, ali tako je to kad politički odbori kadroviraju, to košta, kaže nam Adrijašević. Pritom ne negira da je i sam bio dio političkog sistema uhljebljivanja, ali dodaje, ovo što će se dogoditi njemu je dobro za njega – ali i ne za građane…
Nema nepravilnosti

– Kad sam 2012. godine došao na mjesto upravitelja podružnice Hrvatskih šuma zatekao sam blizu 20 milijuna kuna minusa. Sve to riješio, revizija je pokazala da nije bilo nikakvih nepravilnosti, a onda su me zbog političkih razloga degradirali i to ne za stepenicu niže, nego za četiri mjesta gdje sam bio prije nego što sam imenovan za upravitelja, kaže nam potpuno otvoreno Andrijašević kojeg smo nazvali kako nam je sam rekao, dok šiša živicu i radi u vrtu.

– I ja sam došao po poitičkoj liniji na rukovodeće mjesto, ali sa referencama. Mogli su me smijeniti da sam imao skrivljeno ponašanje ili negativno poslovao, ali sve što sam ostavio je bilo odlično u svim pogledima poslovanja tvrtke, tvrdi nam.

Stoga se, dodaje, nije libio da svoj slučaj stavi na Sud, a osim tužbe za nezakoniti otkaz namjerava podnijeti i onu za šikaniranje, odnosno za mobbing.

Politika…

Bio sam spreman na dogovor da odem s mjesta ali na adekvatno mjesto u skladu mom radnom mjestu i struci, a ne ispod onog s kojeg sam došao. I to je navedeno u tužbi, kaže nam Andrijašević. I on je, kao i brojni drugi samo pijun na šahovskoj ploči sistema i ne čudi ga, dodaje, da se u SDP-u kao i u HDZ-u odluke o rukovodećim mjestima dogovaraju isključivo na stranačkim odborima.

– Politika odlučuje ali ne preuzima odgovornost, zaključio je Andrijašević. (kaportal.rtl.hr)