Aktualno Županija

Ako vam je stalo do radnika, zaustavite je ispred trgovačkih centara koji će raditi i na 1. svibanj

Za radnički Karlovac sindikatima koji organiziraju Biciklijadu: Ako vam je stalo do radnika, zaustavite je ispred trgovačkih centara koji će raditi i na 1. svibanj

Uoči Praznika rada koji će se u Karlovcu obilježiti tradicionalnom biciklijadom, ovog puta u svom 25. izdanju, oglasila se Inicijativa Za radnički Karlovac iz koje smatraju da se biciklijadom, koju organizira Savez samostalnih sindikata Hrvatske šalje pogrešna poruka.

– Smatramo da je to pogrešan put za sindikalnu i radničku borbu, a posebno za sindikalnu politiku. Karlovac je jedini grad u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire, u kojem proslavu Praznika rada suorganizira kapital i to onaj najmoćniji – financijski kapital, kažu u Inicijativi.

Ostatak pripćenja prenosimo u cijelosti…

Pa je tako Karlovačka banka (i kao poslodavac) suorganizator sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), koji predstavlja radničku stranu. Rukovodstvo ove banke čak je javno izrazilo svoje zadovoljstvo dobrom organizacijom Prvosvibanjske biciklijade. Očigledno je osnovni razlog za to da uz sebe imaju sindikalno rukovodstvo koje ne vidi apsolutno nikakav problem u tome što se Praznik rada slavi s radnicima sukobljenom stranom, kao i to da to isto sindikalno rukovodstvo objeručke pristaje na organiziranje biciklijade bez ikakvih poruka koje ciljaju na povećanje radničkih prava.

Ovako organiziranom biciklijadom SSSH poručuje Karlovčanima da su zajedništvo i „jedinstvo najbitniji te da se jedino tako mogu ostvariti radnička prava“. Moramo upozoriti rukovodstvo ovog sindikata da to nije samo netočna činjenica jer su sva radnička prava izborena od samih radnika i to teškim borbama, dakle nisu bila rezultat nikakvog jedinstva i razgovora s poslodavcima. To je također i povijesna neistina budući da je Prvi maj u Chicagu 1886. i počeo sa žestokim borbama, a ne jedinstvom i zajedništvom radnika i kapitala. (kaportal.hr)