Magazin Zdravlje

Vitamin D smanjuje napadaje astme

U svijetu 300 milijuna ljudi boluje od astme. Znanstvenici su objavili kako uzimanje vitamina D kao dodatka redovnim lijekovima može smanjiti rizik od teških napadaja te bolesti.

Znanstvenici su zaključak da nadomjesci vitamina D smanjuju teške napadaje astme za tri do šest posto donijeli nakon kliničkih ispitivanja u SAD-u, Kanadi, Indiji, Japanu, Poljskoj i Britaniji.

Adrian Martineau, profesor na londonskom sveučilištu koji je vodio istraživanje, izjavio je da su rezultati obećavajući, ali je pozvao i na oprez. Radi se o relativno malom broju kliničkih ispitivanja, a pacijenti su uglavnom bolovali od blage do umjerene astme, rekao je.

Potrebna su dodatna istraživanja na djeci i odraslima s teškim oblicima astme i tek će se tada moći reći pomaže li vitamin D i tim pacijentima, rekao je Martineau. Dodatna istraživanja već su počela i rezultati će biti poznati za nekoliko mjeseci.

Erika Kennington, čelnica udruge Asthma UK, kaže da rezultati obećavaju, ali potrebni su dodatni dokazi kako bi se konačno potvrdili. S toliko mnogo oblika astme, moguće je da vitamin D pomaže samo nekima, a ne svima, rekla je. (hrt.hr)