Aktualno Županija

Korisnici karlovačkih stipendija ne “muljaju” – od kad ih dodjeljuje, Grad nikoga od stipendista nije morao tužiti

Za razliku od nekih gradova koji se s nesavjesnim korisnicima stipendija obračunavaju i na sudu, Grad Karlovac takvih slučajeva od kad dodjeljuje stipendije nije imao.

Čini to već duže od desetljeća pa i u ovoj školskoj, odnosno, akademskoj godini stipendira 15 učenika i 25 studenata sa 400, odnosno, 700 kuna mjesečno, za što godišnje izdvaja oko 300.000 kuna. No, kako korisnik gradske stipendije tu potporu dobiva samo jednu školsku ili akademsku godinu, nema, primjerice, klauzule da nakon završetka školovanja ovdje mora raditi. Ipak, neke druge uvjete mora poštivati.

Dužni donijeti potvrdu

– Vezano na ugovorne obveze korisnici stipendije dužni su obavijestiti davatelja stipendije o svim promjenama koje su bitne za korištenje stipendije u roku 8 dana od dana nastale promjene. Davatelj stipendije, a to je Grad Karlovac, jednostrano će raskinuti Ugovor o korištenju stipendije u slučajevima ako utvrdi da je korisnik stipendije dao netočne podatke ili dokumente u postupku zaključivanja Ugovora, ako korisnik stipendije u međuvremenu ostvari stipendiju po drugom osnovu za istu školsku/akademsku godinu te ako korisnik stipendije bude pravomoćno osuđen za kazneno djelo s izdržavanjem kazne zatvora. Budući da korisnik stipendije ima pravo koristiti stipendiju samo za jednu školsku/akademsku godinu, dužan je istu godinu redovno pohađati što dokazuje potvrdom o upisu od obrazovne ustanove koju pohađa. Ugovor o korištenju stipendije korisnika ne obvezuje na zapošljavanje na području grada Karlovca. Naime, uvažavajući trenutnu gospodarsku situaciju u kojoj nismo u mogućnosti osigurati odnosno garantirati zapošljavanje nakon završetka školovanja, stipendija koju dodjeljuje Grad Karlovac, usmjerena je prioritetno kao pomoć obiteljima i samim korisnicima u sufinanciranju troškova školovanja, odgovorili su nam na upit iz Grada.

Raskine li ugovor, korisnik stipendije dužan je vratiti cjelokupni iznos stipendije koji je primio do trenutka raskida ugovora, u roku od 60 dana od kada je primio odluku o njegovu raskidanju. A razlog za to najčešće je viša stipendija iz nekog drugog izvora.

Bez sudskih sporova

– Do sada nismo imali iskustva sa sudskim sporovima vezanim za stipendiranje, ali često dobivamo zahtjeve od korisnika stipendija, posebno studenata, za raskidom Ugovora obzirom da su stipendiju ostvarili iz drugih izvora npr. državne stipendije, stipendije dodijeljene od pojedinih zaklada, sveučilišta i sl.. Stipendije koje dobivaju kandidati iz drugih izvora su prihvatljivije radi većeg mjesečnog iznosa stipendije. Činjenica da naši učenici, a poglavito studenti, ostvaruju stipendiju iz više izvora, samo je potvrda da je Grad Karlovac propisao kriterije za odabir kandidata koji nimalo ne zaostaju za kriterijima i uvjetima propisanim na nacionalnoj razini. No, posebno je važno naglasiti da učenici i studenti koji prolaze kroz sustav odgoja i obrazovanja u školama na području Grada Karlovca i Karlovačke županije ostvaruju zavidne rezultate, od stipendiranja do rezultata na natjecanjima u raznim područjima znanja, sporta, glazbe i dr. i to na svim razinama, od županijske, državne pa sve do međunarodne razine, poručili su iz Grada, u kojem priželjkuju da se čim više ovdašnjih učenika i studenata, nakon što završe školovanje, vrate u svoj grad i županiju. (KAportal)