Aktualno Županija

Domoljublje i vjera glavna motivacija vatrogasaca Karlovačke županije

Članovi vatrogasne službe Karlovačke županije već tradicionalno u Nacionalnom svetištu svetog Josipa obilježavaju blagdan svoga zaštitnika svetog Florijana. Tako su i ove godine 2. svibnja 2018. godine, uoči njegovog spomendana, sudjelovali u šesnaestoj srijedi Velike pobožnosti svetom Josipu. Misno slavlje predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, inače i sam član Vatrogasnog društva u Kašini, a koncelebrirao je rektor Svetišta mons. Antun Sente, ml.

U svojoj propovijedi preč. Matija Pavlaković koristio se evanđeoskim motivima trsa i loze kako bi objasnio povezanost Krista i čovjeka istaknuvši kako ti motivi označavaju da između Njega i nas postoji životno zajedništvo, te davanje i primanje božanskoga života, odnosno besmrtnosti. U daljnjem dijelu propovijedi istaknuo je svetog Florijana kao simbol očišćene loze i ploda na trsu Isusa Krista, te za njega i svetog Josipa rekao kako su oni „ljudi na pravom mjestu“. Isto je kazao i za vatrogasce opisujući aktivnosti kojima pridonose zajednice, nesebično služenje, te žrtvu i trud koji podnose za potrebite ljude.

– Hvala vam što ste danas na ovom mjestu i što ste uvijek na svom mjestu. Od Boga ste ljubljeni, stoga, dopustite si živjeti živjeti u Kristu kako bi donosili obilat rod!- završne su riječi preč. Pavlakovića.

Pri kraju svete mise svjedočanstvo vjere iznio je Goran Franković, zapovjednik vatrogasne službe Karlovačke županije. Naglasio je kako je vjera i povjerenje koje on i njegovi kolege zapovjednici imaju prema vatrogascima izuzetno velika. Posebno je istaknuo divljenje vatrogascima dobrovoljcima koji čine dobro bez ikakve rezerve. Kao jedan od glavnih motiva koji ih vodi u službi istaknuo je domoljublje koje vatrogasci osjećaju prema Hrvatskoj, te izrazio zahvalnost što imaju mogućnost moliti se u Josipovom domu za svoju Hrvatsku. Franković je također naglasio kako je profesija vatrogasca iznimno cijenjena među ljudima koji vjeruju u njih, te da ih ta vjera motivira da svojim organizacijskim sposobnostima i nesebičnim darivanjem mogu vratiti to povjerenje ne očekujući nikakvu hvalu.

U znak zahvale mons. Sente darovao mu je repliku kipa svetog Josipa i molitvenik „Idimo k Josipu“. (kaportal.hr)