Aktualno Županija

Nakon rata i neuspješne privatizacije, KIM uspio i 50. rođendan dočekao kao vodeći proizvođač mlijeka, koji izvozi u 14 zemalja

– Jako sam zadovoljna KIM-om danas. Veseli entuzijazam ljudi koji ovdje rade, od kojih su mnogi prošli ratna zbivanja i zaista se potrudili da u tom teškom periodu opstanu i sačuvaju kompaniju. Ono što veseli je da u sve većem volumenu izvozimo na različita tržišta. Očekujemo i dalje rast izvoza, pogotovo u našem polulitarskom segmentu aromatiziranih mlijeka i fit proizvodima i očekujemo da će i dalje naši potrošači u Hrvatskoj prepoznati KIM kroz Dukat brend kao proizvođača koji plasira kvalitetan proizvod, brine o kvaliteti svih sirovina i kvaliteti proizvoda i stoji iza toga, izjavila je Andrea Bušić, direktorica KIM-a koji je danas proslavio svojih prvih 50 godina.

U tih pola stoljeća bilo je i lijepih i teških trenutaka, ratnih razaranja tvornice i pokušaja neuspjele privatizacije. Na bolje je krenulo 2008., kada KIM ulazi u sustav Dukat grupe, koja je od tada do danas u njega uložila više od 27 milijuna eura. Bušić je naglasila da je u KIM-u otvorena najmodernija linija za proizvodnju trajnog mlijeka u HDPE boce u ovom dijelu Europe, izgrađeno visokoregalno skladište i energana, ugrađena oprema za tretman otpadnih voda, te obnovljena i automatizirana linija prijema i pasterizacije mlijeka. Zahvaljujuć tome, stručnosti zaposlenika, industrijskoj ekspertizi i podršci Dukata, KIM je vodeći proizvođač i izvoznik trajnog mlijeka u sustavu grupe, koji izvozi u 14 zemalja.

Baš u Karlovcu proizvode se različita mlijeka i fit proizvodi, te vrhnje za šlag i vrhnje za kuhanje; lani je tvornica sa 125 zaposlenih proizvela 80 milijuna kilograma mlijeka, a samo u prva tri mjeseca ove godine još i povećala proizvodnju. Inače Dukat za proizvodnju nabavlja 90 posto mlijeka hrvatskih proizvođača. Vrlo malo ih je, na žalost, u Karlovačkoj županiji, no u zemlji je više od 3.000 kooperanata.

– Kompanija jako puno ulaže u edukaciju svih zaposlenika, pratimo sve najnovije trendove u mljekarstvu i razvoju procesne industrije. Dukat, kao kompanija, stoji iza nas, daje nam snagu, KIM je samostalno možda ne bi toliku imao, daje nam potporu i u širenju znanja, pronalasku novih tržišta i svih drugih ulaganja. Vidljivo je iz naših rezultata da smo u prva tri mjeseca ove godine u volumenu 30 posto jači nego u 2017., koja je bila izrazito uspješna, tako da vjerujemo da ćemo nastaviti u istom trendu kako na našem, tako i na izvoznom tržištu, zaključila je Bušić.(KAportal)