Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Smoothie

Upišete li u tražilicu na internetu riječ smoothie izbaciti će vam hrpu recepata i tekstova o tome što je zapravo smoothie, kako se radi, zašto su dobri i koja je njihova svrha. S obzirom na popularnost koja ne jenjava već niz godina rekla bih da zaista nije riječ samo o trendu, već da je to čaša zdravlja, osvježenje i može biti zamjena za obrok, pa zaslužuje koji redak.

Smoothie je zdrav napitak napravljen od sirovog voća i/ili povrća. Porijeklom engleska riječ znaći „ fin, gladak, kremast“ i odnosi se na njegovu gustoću, tj. na osjećaj koji ovaj napitak proizvodi u ustima.

Budući da su namirnice neprerađene, zadržavaju sve svoje nutritivne vrijednosti. Ako u napitak dodate još i superhranu, poput zdravih sjemenki, bobica ili biljaka u prahu, dobit ćete pravu “nutritivnu bombu”. Ne samo da će vam takav smoothie dati energiju potrebnu za cijeli dan, već ćete njime u tijelo unijeti mnoge sastojke potrebne za zdravlje organizma.

Samo jedan pogrešan korak je dovoljan da svoj zdravi smoothie pretvorite u nezdrav obrok pun masnoća,šećera i kalorija ako u njega dodate malo keksića, šečera ili bilo kakvog sladila.

Za razliku od prethodno navedenoga ako u svoj smoothie dodajte neki ‘super booster’, poput nekog proteinskog praha, zelene spiruline ili chia sjemenki, njegovo djelovanje biti će još moćnije. Rogač u prahu, kakao prah, svježe cijeđeni limun, sirovi bademi i orasi ili matična mliječ također su odlični ‘boosteri’. Ako u napitak dodate neki probiotik, to će sigurno dodatno ojačati vaša crijeva.

Ni previše voća nije dobro, jer voće također sadrži puno šećera, a tijelu je gotovo pa svejedno iz kojeg je izvora taj šećer. No ako preferirate voćne smoothieje, radije se odlučite za bobičasto
voće, ono ima manje šećera od ostalog voća, a nutritivno je bogato, osobito antioksidansima.

Za što zdraviju verziju smoothie bi trebao biti pun zelenog povrća. Špinat, kelj, biljka potočarka i spirulina u prahu odlični su dodatci kad razmišljate o pripremi zdravog zelenog napitka, jer na taj način u jednom obroku dobivate vlakna, željezo i proteine.

Od voća je najbolji izbor za bazu avokado zato što sadrži vlakna, kalij i druge vitamine u izobilju. U njemu ima dobrih masnoća i, naravno, nema šećera. No kako biste vašem smoothieju ipak dali malo slatkoće, narežite komadiće hladne banane. Smrznuta kruška i mango također mogu umjesto banane poslužiti u istu svrhu.

Važno je i kakav blender koristite. Preferirajte one koji rade na principu hladnog prešanja kako
se ne bi uništili vitamini i minerali iz sastojaka.Ponekad i tekućina koju dodajete u smoothie može bitno utjecati na slatkoću napitka. Primjerice, nezaslađeno bademovo ili kokosovo mlijeko, kao i nezaslađni zeleni čaj, dobar su odabir; no još je bolje ako kao tekuću bazu koristite vodu.

Je li zdravo miješati voće i povrće?

Ponekad kombinirati voće i povrće nije zdravo. To je zato što je voće lako probavljivo, dok većina povrća u sebi sadrži škrob, koji se probavlja duže. Zbog kombiniranja takvih nekompatibilnih namirnica hrana duže ostaju u želucu, što može uzrokovati fermentaciju, nadutost, plinove i ponekad zatvor.Ali iz ovog pravila postoji jedan izuzetak, a to je zeleno lisnato povrće. Ono ne sadrži škrob i može se bez problema kombinirati ne samo sa voćem, nego i sa bilo kojom drugom vrstom hrane.

Kad već pišem o smoothie-ima bilo bi u redu i napisati koji recept:

Klasičoze:

2,5 dcl svježeg prirodnog soka od naranče
1 dcl vode
½ šalice peršina
1 šalica špinata
2 banane
1 šalica grožđa, borovnica ili nekog drugog bobičastog voća (može i smrznutog)
Chia sjemenke, goji bobice, sjemene konoplje… neki su od mogućih dodataka ovome napitku.

Želite li manju dozu smanjite za duplo količinu svakog sastojka.

Stavite sve u blender i miksajte dok ne dobijete glatku homogenu smjesu. Po želji dodajte vodu da sok ne bude pregust.

Purpley:

1 čaša od 2 dcl puna kupina

1 banana ( zamrznuta)

1 čaša od 1 dcl puna malina

bademovo mlijeko

Sve sastojke izmiksati dok se ne dobije željena gustoća.

Mr.Popaj:

šaka svježe blitve

šaka svježeg špinata

1 banana

3 listića peršina

2 jabuke bez kore

sok od ½ limuna

Sve sastojke narezati na manje komade, dodati vodu i limunov sok te izmiksati.

My favorite:

1 banana

šaka mladog svježeg šinata

1/2 avokada

2 žlice svježeg posnog sira

250ml vode, mlijeka ili biljnog napitka

Piše: Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)