Aktualno Županija

Osim širokopojasnog interneta, Županija priprema i projekte besplatnog WiFi-a u svim mjestima, te “Pametne županije”

– Dat ćemo priliku tržištu, teleoperaterima da se jave za posao projektiranja, gradnje, a poslije i pružanja usluga širokopojasnog interneta. Slijedi e-savjetovanje i postupak javne nabave, a do kraja godine, nadamo se, izvođenje radova, kazala je dožupanica Martina Furdek Hajdin na današnjem potpisivanju dodatka sporazumu o suradnji na programu “Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu za područje cijele Karlovačke županije, prihvatljiv za financiranje iz EU fondova”.

Time su gradonačelnici i načelnici ovdašnjih gradova i općina dali suglasnost za model financiranja i provođenje postupka javne nabave za područje Karlovca, koji će provesti Grad, te Duge Rese i Ozlja, odnosno, Ogulina i Slunja sa svim okolnim općinama, koji će provesti Županija.

Širokopojasni internet na cijelom području Karlovačke županije trebao bi doprinjeti njegovu razvoju, ostanku ljudi u ovim krajevima, ali i dolasku novih, baš kao još dva projekta komplementarna ovome na kojima Županija trenutno radi: WiFi4EU i Karlovačka županija – pametna županija, a koje će kandidirati za europski novac.

– WiFi4EU omogućit će besplatan pristup internetu na najfrekventnijim područjima, javnim prostorima, svakog grada i općine. Postoji poziv EU za dodjelu vaučera kojima sufinanciraju infrastrukturu WiFi, javit ćemo se na taj poziv koji će biti otvoren 15. svibnja i očekujemo besplatna sredstva. Također, pokrenuli smo proces Karlovačke županije kao pametne županije kojim želimo objediniti sve usluge koje pruža Županija i jedinice lokalne samouprave, kako bi se svi procesi radili na pametniji način. To je još jedan korak na dobrobit žitelja naše županije, izjavio je pročelnik Željko Fanjak. (kaportal.hr)