Aktualno Županija

Petračić revoltiran izašao iz radne skupine: Zvijezdu žele obnavljati graditeljstvom 19. stoljeća, vođeni sitnim provizijskim interesima!

Karlovački gradski vijećnik i predvodnik Nezavisne liste Naš Karlovac Davor Petračić protestira, kako kaže, protiv lošeg, krajnje formalnog i općenitog, te nazadnog plana uređenje Zvijezde, karlovačke gradske povijesne jezgre.

Član je radne skupine za izradu Plana upravljanja Zvijezdom, ali to više ne želi biti.

– Moram izraziti svoje nezadovoljstvo atmosferom općenitosti i nedostatkom hrabrosti napraviti Plan upravljanja Zvijezdom konkretnijim i suvremenijim. Na sjednicama radne skupine predlagao sam da se infrastruktura Zvijezde obnovi na način da se sve instalacije postave u prefabriciranom armirano betonskom plitkom energetskom uličnom kanalu što bi bio korak naprijed u upravljanju Zvijezdom jer bi to omogućavalo jeftinije održavanje, sustavnu kontrolu instalacija, sprječavanje gubitaka vode, brzo i jeftino priključivanje novih potrošača, ali i uvođenje novih instalacija i tehnologija bez dodatne destrukcije budućeg uređenog opločenja, kaže nam Petračić ali – nije uspio.

Ostatak Petračićevog priopćenja prenosimo u cijelosti, a kao prilog poslao nam je, kaže, dokaze da je takva gradnja jeftinija od klasične, ali i njeno održavanje.
– U Hamburgu su na sličnu ideju došli još 1893. godine, a mi je ne usudimo realizirati 125 godina kasnije. Procjena cijene radova prema paralelnom projektu nije poznata do danas dok moja procjena iznosi cca 10 mil. eura+PDV ili 250 eura + PDV/m2 ulica i trgova Zvijezde, rekao je Petračić.Argumentacija projektanata kod odbijanja prijedloga instalacionog kanala koji su cijelo vrijeme, paralelno i ne obazirući se na izradu Plana upravljanja Zvijezdom pod palicom i u režiji dogradonačelnika Mrzljaka izrađivali glavni projekt instalacija Zvijezde klasičnim načinom, bila je neargumentirana i neuvjerljiva bez jasnih tehničkih i financijskih razloga. Moj prijedlog je jeftiniji ali i suvremeniji, jeftiniji za održavanje i prilagodljiviji budućem vremenu.
Na žalost, bez obzira na dobre ili loše prijedloge bilo koga, bojim se, stvari će se odvijati po nečijem drugom planu, da ne kažem interesu. Loša stvar koja se spominje u Planu je zasebno uređenje Radićeve ulice što otvara teren za opravdanje da se uređuje samo ona a ostatak Zvijezde će i dalje ubrzano degradirati. Apeliram da se unaprijed odrede neke bitne stvari u Zvijezdi kao što su nužnost granitnog opločenja Zvijezde (a ne jeftini, kratkotrajni i nemogući za održavanje betonski blokovi).

Moj zahtjev je i da se energetski kanal uvede kao obaveza jer čini bitnu poboljšicu i podiže standard stanovanja u Zvijezdi. Ovo nije projekt koji treba trajati 4 godine, kako je navedeno u Planu, i taj podatak je smiješan sam po sebi jer će se i Pelješki most prije izgraditi. Takvo planiranje samo ukazuje na nevoljkost i nespremnost da se problemu priđe odlučno i u jednoj građevinskoj sezoni obnovi sva komunalna infrastruktura i sve ulice Zvijezde kojih ima samo 3,2 kilometara.
Paralelnim projektom, vraćamo se u graditeljstvo iz 19. stoljeća samo sa puno skupljim materijalima i sitnim privatnim provizijskim interesima. Naša je uloga u radnoj skupiti trebala biti da skrenemo taj negativni tok budućnosti što očito nismo uspjeli, pa bi sada vrijeme javne rasprave trebalo poslužiti svima nama, građanima grada Karlovca kao oružje da se loši procesi zaustave i pokrenu snagom argumenata u smjeru napredne budućnosti.

Ovom objavom u medijima, iz protesta i zbog gubitka nade u daljnju argumentiranu raspravu izlazim iz radne skupine za izradu Plana upravljanja Zvijezdom iz razloga što ne želim služiti kao alibi u implementaciji lošeg plana od strane politike pune isključivosti koja ovaj grad već godinama gura u nazadovanje i kojoj taj plan treba samo za stvaranje dojma da se nešto ipak radi, piše još Petračić. (kaportal.hr)