Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Sindrom povećane crijevne propusnosti

Zdravlje počinje s crijevima- ta dobro poznata uzrečica govori nam puno i svi smo je ne jednom čuli. Crijeva se s pravom nazivaju „drugim mozgom“ jer imaju bogato razvijen živčani sustav i toliko su pametna i složena da imaju svoj posebni sustav vrijednosti, neovisno o velikom mozgu.


Ta duga cijev našeg probavnog trakta predstavlja prostor vanjskog svijeta u sredini našeg organizma. U njemu se nalazi sve što je proizvedeno izvan našeg tijela, a sluznica crijeva pri tome ima ulogu glavne imunosne barijere. Stvaranje čovjekove imunosti počinje u crijevima, uostalom, ondje uglavnom počinju kako bolesti, tako i zdravlje.
Bolovi u želucu, žučni napadaji, napuhnutost, zatvor, proljev..sve se to javlja kao posljedica stresnih razdoblja i sve su to znaci bolesnih crijeva, jednako kao i javljanje migrene, kroničnog umora, upale zglobova i ginekoloških poremečaja, dok razne autoimune bolesti kao što su primjerice, multipla skleroza, fibromialgija, lupus, pa čak i dijabetes, također svoj korijen mogu imati u bolesnim crijevima. Glavni krivac za to su „rupe u crijevima“, tj. sindrom povećane crijevne propusnosti.
O čemu se točno radi?
„Rupe“ u crijevima, ustvari male pukotine među crijevnim stanicama narušavaju imunosnu barijeru koju predstavljaju crijeva jer kroz njih prolaze tvari iz hrane za koje nije predviđeno da tuda prolaze. U krvni optok tada ulaze tvari koje ne bi trebale, a to za posljedicu ima izazivanje imunosnog odgovora organizma- bilo da je on alergijski ili autoimun- na te nepozvane invazore.


Mnoge znanstvene teorije najveću ulogu u pojavi rupa u crijevima daju prekidu postojanja zdrave crijevne flore prouzročenom toksinima, lijekovima, mikroorganizmima ili kroničnim stresom.
Naša su crijeva stanište milijardama bakterija, kako onih povoljnih, tako i onih potencijalno štetnih. U hormonskoj neravnoteži te uvjetno štetne bakterije, gljivice i paraziti postaju patogeni i mogu izazvati razne poremećaje u tijelu.

Mnogo je stanja, tegoba i bolesti, među kojima i većina autoimunih bolesti, za koje se smatra da nastaju uglavnom zbog poremećaja u propusnosti crijevne sluznice, popust: alergija, nepodnošenje nekih namirnica, atopija, artritis, astma, kronični umor, Chronova bolest, dijabetes, ulcerozni kolitis, psorijaza, autizam, ADHD, slaba probava, anemija, vitiligo, multipla skleroza, cistična fibroza, hashimotov tireoiditis, akutni gastroenteritis…

Kako pokrpati „rupe“ u crijevima?
Prije svega treba dovesti u ravnotežu hormone- ponajprije kortizol i inzulin. Osim toga jedući zdravu nerafiniranu hranu, posebice juhe od kostiju, a ako je stanje ozbiljnije treba uzeti i dodatke prehrani na bazi L- glutaminske kiseline i omega 3 masnih kiselina, kao i ulje origana. Preporučaju se i preparati za detoksikaciju jetre poput sikavice i artičoke, jer loša crijeva uglavnom prati i zatrovana jetra. Dobro je uzimati i probiotike. Nemojte jesti slatkiše i prerađenu hranu. Takva hrana stimulirat će rast patogenih mikroorganizama u crijevima, a probiotici protiv njih nemaju odgovarajuće oružje.
Na kraju, crijeva vole odmor i disanje, a relaksacijom, opuštanjem i dovoljnom količinom sna regulirati ćete i kortizol-dirigent hormonskog orkestra.

 

Izvor korišten u ovom članku:
Knjiga Čudesna moć hormona, dr. med. Sanja Toljan

Piše: Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)