Aktualno Županija

Za EU projekte u županiji stižu četiri milijuna kuna

– Bit će za “Staru bolnicu” na Dubovcu, Stazu Frankopana slunjskih, Teslin dom…

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinancirat će 18 projekata, ukupne vrijednosti četiri milijuna kuna, u Karlovačkoj županiji.

Izabrani su između 578 prijavljenih, u Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova, a novac će stići u Dugu Resu, Ogulin, Ozalj i Slunj, te 11 općina, kao i Karlovačkoj županiji. Upravo najveći iznos, 540.000 kuna, odobren je Županiji za energetsku obnovu “Stare bolnice” na Dubovcu, a “prošla” su joj još dva koja će biti u Karlovcu: Dom Nikole Tesle, za koji će dobiti 430.000 kuna, te projekt regionalnog edukacijsko-simulacijskog centra hitne medicine za koji stiže 120.000 bespovratnih kuna.

U ostale gradove i općine stići će od pola milijuna kuna – Slunju, za Stazu Frankopana slunjskih, Dugoj Resi 300.000 za Društveno-kulturni centar, Ozlju 180.000 za Centar za posjetioce Slava Raškaj, Ogulinu 100.000 za energetsku obnovu gradske sportske dvorane, te 250.000 kuna za izgradnju vatrogasnog doma u Josipdolu i 200.000 za pročistač otpadnih voda i kanalizaciju u Netretiću do 90.000 kuna za obnovu i opremanje Društvenog doma u Cetingradu.

Program je Ministarstvo provodilo u suradnji sa županijskom razvojnom agencijom Karla, koja će kao regionalni koordinator i nadzirati provedbu projekata.

– Ministarstvo ovim programom želi pridonijeti bržem društveno-gospodarskom razvoju, prvenstveno slabije razvijenih područja putem financijske pomoći u izradi projektne i tehničke dokumentacije za lokalne razvojne projekte, utemeljene na strateškim razvojnim dokumentima, a sredstva programa u iznosu 120 milijuna kuna osiguravaju se na proračunskoj poziciji Fonda za regionalni razvoj kroz tri proračunske godine, poručili su iz Ministarstva u kojem su ugovori s jedinicama lokalne i regionalne samouprave i potpisani. (kaportal.hr)