Aktualno Županija

Aquatiku u prva četiri mjeseca posjetilo oko 18 tisuća gostiju, slijedi i zajednički “paket” s ogulinskom i rakovičkom atrakcijom

Unatoč prilično lošim vremenskim uvjetima, pogotovo u veljači, kada je karlovački slatkovodni akvarij po prvi puta bio i zatvoren na nekoliko dana zbog poplave, u Aquatici su vrlo zadovoljni rezultatima u prva četiri mjeseca ove godine. Posjetilo ih je, naime, 17.894 gostiju, što je, doduše, manje nego lani u istom razdoblju, ali to nije razlog za nezadovoljstvo. Prvi razlog za to je razumljiva činjenica da se u prvoj godini postižu najbolji rezultati zbog novosti na tržištu, a druga godina predstavlja prijelaznu godinu kada će se postaviti realniji okviri, a drugi razlog je da i ovi rezultati znatno prelaze planirane brojke.

Podsjetimo, službena očekivanja kretala su se oko 12 tisuća posjetitelja godišnje, što bi prema procjenama trebalo biti dovoljno da projekt bude isplativ, a ravnateljica Margita Maruškić Kulaš najavljivala je u svom programu da će doći do brojke od 30-ak tisuća godišnje. Već sada je jasno da će i u prvoj “redovnoj” godini Aquatike te brojke biti obilato premašene – ona prva već jest, a ova druga vrlo vjerojatno će biti premašena već do ljeta, jer u svibnju i lipnju već su rezervirani mnogobrojni posjeti, posebno škola iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sve je više i stranaca, a u tom smjeru ide i zanimljiv projekt, odnosno suradnja s još dvije županijske turističke atrakcije – ogulinskom Ivaninom kućom bajke i Baraćevim špiljama u Rakovici, s kojima će se provoditi zajedničke promotivne akcije i turisti i gosti usmjeravati i na partnerske lokacije.

Uz to, a upravo zbog sve većeg broja stranih turista koji redovito knjigu utisaka ispunjavaju biranim epitetima, dodatne promotivne aktivnosti bit će usmjerene prema stranim turistima, kako onima koji svraćaju u Karlovac, tako i onima koji su u tranzitu prema moru.

Velik rast posjeta osjetio se već u travnju, jer nakon problematične veljače u kojoj je bilo “tek” 1.317 posjetitelja uz mnogobrojne otkazane dolaske zbog vremenskih uvjeta i prosječnog ožujka, u travnju je Aquatiku posjetilo 6.773 gostiju, odnosno oko 225 po danu što je zaista rezultat koji potvrđuje svaku opravdanost ove investicije. (KAportal)