Aktualno OG sada Ogulin

Kamo su nestali Klinci Ogulinci?

Približava  se još jedan Ogulinski festivaj bajke,  na kojem će mališane, ali i odrasle našeg grada, zabavljati mnoštvo sudionika, zabavljača, glumaca i pjevača. Bit će to  kroz razne predstave, koncerte i radionice. Sigurno će i ove godine sa razglasa svirati dječje pjesme, ogulinske i bajkovite tematike, naših Klinaca Ogulinaca. Stoga  nam se  nekako nameće pitanje – gdje su? Kamo su nestali Klinci Ogulinci?

Dječji zbor “Klinci Ogulinci” na otvaranju “Ogulinskog festivala bajki 2007”

Naravno, krenuli smo malo istražiti što se s njima zbiva i gdje je zapelo. Kako smo uspjeli saznati, pjevački zbor Klinci Ogulinci još uvijek postoji i još uvijek se sastaje i vježba ali problem je u logistici. Naime, zbor uživa neospornu podršku, kako građana tako i određenih gradskih struktura, no to je nažalost više deklarativnog karaktera dok ono konkretno, a to je novčana potpora, izostaje. Zbog toga su Klinci morali u dobroj mjeri reducirati svoje aktivnosti, svoje nastupe, svoja snimanja novih pjesama kao i sudjelovanja na dječjim festivalima.

S obzirom da su svojim dosadašnjim radom pronosili ime Ogulina širom Hrvatske, te postali jedan od ogulinskih brendova, smatramo da bi bila šteta da im se ne pomogne i omogući normalan rad. U želji i nadi da nadležni prepoznaju Klince Ogulince kao dio naše kulturne ponude, OGportal donosi mali podsjetnik na rad dječjeg pjevačkog zbora Klinci Ogulinci.

Božićni koncert – Dječji zbor “Klinci Ogulinci” i Antonija Šola

 

Dječji pjevački zbor Klinci Ogulinci započeo je s radom u studenom, 2004. godine. u sklopu Društva Naša djeca, s voditeljicom Dijanom Budiša.
Zbor okuplja djecu starije predškolske i školske dobi. Voditeljice zbora su Slavica Tripalo i Mirjana Grubišić, dipl. učiteljice.
2005. nastaje Udruga DPZ Klinci Ogulinci te zbor djeluje samostalno. Tijekom godina zbor je sudjelovao u nizu gradskih događanja (Pučko učilište, božićni i novogodišnji programi, humanitarne akcije, koncerti, priredbe, Ogulinski festival bajki, Dan obitelji, Državni susret gradskih dječjih vijeća, Lino višebojac, i sl) te na smotrama dječjih zborova Karlovačke županije.
2006. Klinci ogulinci nastupaju na Dječjem humanitarnom festivalu Dorica u Dubrovniku, a nakon toga i na festivalu u Zadru Jadera. Na poziv grada Zadra sudjelovali su par godina na gradskom maskenbalu. Surađuju s mnogim velikim imenima hrvatske glazbe – Tomislavom Golubanom, hrvatskim blues-glazbenikom, skladateljem te sviračem usne harmonike koji sudjeluje u pjesmi Čudo. S opernom pjevačicom Hanom Hanas snimili su  Božićnu pjesmu Zvona zvone…

Proljetna budilica, Klinci Ogulinci u Lisinskom 2013.

U gradu Ogulinu, zbor samostalno priprema i izvodi koncert 2008. koncert pod nazivom Čarobni grad, na kojim je kao gost pjevao Žak Houdek, a djeca  autorske pjesme koje govore o ljepotama grada Ogulina. Tada izlazi i prvi CD-e, pod nazivom Čarobni grad.
Drugi samostalni koncert održan je u prosincu 2010. godine,  a tom prilikom prezentirali su i drugi CD-e Cvrčak i bubamara. Gošća koncerta bila je Antonia Šola.
Snimaju i spot na pjesmu Pjesma o Ivani goja govori o Ivani Brlić Mažuranić. Sudjelovali su i u mnogim dječjim emisijama na Hrvatskom radiju, te na lokalnoj radio postaji. Spot Pjesma o Ivani dvije godine prikazivan je na Dječjoj televiziji.
Od 2010. g. natječu se s novim pjesmama koje odlukom stručnog suda, stječu pravo na sudjelovanje na završnoj smotri Hrvatskog dječjeg festivala, (HDF) u dvorani Lisinski, koji se prenosio na HTV 2 i 3.

Klinci Ogulinci u Lisinskom 20.11.2011

Od 2010. – 2015. na HDF-u nastupali su s autorskim pjesmama: Djevojčica s lutkom, Ljubavni tornado, Kišna glista, Proljetna budilica, Bijela sreća, Zeleno je in.
Nažalost, sav taj trud i entuzijazam nije pratila i adekvatna potpora gradskih struktura, prije svega u materijalnom smislu što za posljedicu ima mnoštvo problema. Zbor nema prostorije za djelovanje,nego su susretljivošću ravnatelja, djeca  vježbala u Prvoj osnovnoj školi.
Današnja tehnologija, protokoli i procedure bilo kojeg nastupa zahtijevaju drukčiji način rada, tj. snimanje pjesama u studiju, aranžmane, suradnje s stručnim osobama u svijetu dječje glazbe i pjesme i slično. S obzirom da takvih studija nema u Ogulinu, primorani su putovati do Zagreba. Sve to traži financijsku podršku, jer sam zbor ne može ostvariti toliko sredstava samo putem svoje članarine.
Ostaloim je još projekata koje bi trebalo završiti, prije svega snimanje još dvije  pjesme, kako bi zaokružili rad te izdali treći  CD, a nešto sredstava potrebno je i za snimanje spotova, oprema zbora, odjeću za nastupe i slično.

Klinci Ogulinci: Bijela sreća HDF Lisinski 2014.

I kad smo već pripremili ovaj članak, na proslavi Dana škole Prve osnovne škole Ogulin, zabilježili smo Klince Ogulince koji su ipak uspjeli snimiti novu pjesmu “Nama nije dosadno”. No, kako saznajemo,  nakon 13 godina DPZ Klinci Ogulinci prestaje djelovati samostalno, u okviru istoimene udruge i ubuduće će funkcionirati u okviru Prve osnovne škole Ogulin.

Klinci Ogulinci – Nama nije dosadno (2018.)