Aktualno Županija

Obitelj iz Draganića u čijem je dvorištu noćas bila eksplozija otprije poznata policiji i javnosti – držali su roba, maltretirali ga i ponižavali

foto ilustracija

Još nema novih informacija o okolnostima eksplozije koja je u noći na nedjelju, oko 2 sata, odjeknula u dvorištu 35-godišnjaka u Draganiću. Nije bilo stradalih, a oštećen je jedan kombi. U jutarnjim satima na mjestu događaja policija je obavila očevid, a istragom koja će trajati narednih dana pokušat će utvrditi sve detalje događaja.

Iako je formalni vlasnik imanja 35-godišnjak, doznajemo da tamo živi mnogočlana obitelj koja je široj javnosti postala poznata po držanju roba u neljudskim uvjetima, zbog čega je osmero članova optuženo u ožujku ove godine zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva ropstvom.

– Okrivljenicima se optužnicom stavlja na teret da su od travnja 2016. do 9. listopada 2017. na obiteljskom imanju u Karlovcu; zajedno i po prethodnom dogovoru, u namjeri eksploatacije i lišenja osobne slobode, suprotno odredbi članka 4. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda kao i članka 5. Povelje Europske unije o temeljnim pravima zatražili oštećenika da obavlja fizičke poslove za njih poput čuvanja stoke, cijepanja i slaganja drva te čišćenja dvorišta i okućnice, iskorištavajući njegove teške osobne prilike i siromaštvo, piše u optužnici Državog odvjetništva.

Navode i da su ga, kada je pristao na to i počeo živjeti na njihovom obiteljskom imanju, “uporabom fizičke sile i prijetnjama bez mogućnosti odbijanja, prisiljavali na fizički rad, sve bez naknade, ograničavajući mu pritom slobodu kretanja, izgladnjavajući ga i ponižavajući s neljudskim uvjetima života, prisiljavajući ga da spava u garaži bez sanitarnog čvora koju su zaključavali. Tukli su ga i teško ozlijeđivali, ponižavali…(KAportal)

KAportal.hr