Aktualno Županija

Spriječeni u prebacivanju osoba preko granice

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma dovršili su kriminalističko istraživanje nad državljanima Makedonije starim 22, 46 i 54 godine te nad 24-godišnjim državljaninom Austrije.

Naime, jučer, 28. svibnja na području Grabovca, općina Rakovica, policijski službenici zaustavili su dva osobna vozila makedonskih registarskih oznaka kojima su upravljali makedonski državljani. Provedenim kriminalističkim istraživanjem 22-godišnjaka se sumnjiči da je iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos u osobnom automobilu prevozio šest stranih državljana u namjeri da im omogući da ilegalno izađu s teritorija Republike Hrvatske i uđu na teritorij druge države članice Europske unije, a u čemu su mu pomagali 46-godišnji i 54-godišnji makedonski državljani.

Ujedno, 27. svibnja na području Ozlja policijski službenici zaustavili su kombi vozilo daruvarskih registarskih oznaka kojim je upravljao 24-godišnji državljanin Austrije. I nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje te je utvrđena sumnja da je iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos u kombi vozilu prevozio ukupno 22 osobe, svi strani državljani, u namjeri da im omogući da ilegalno izađu s teritorija Republike Hrvatske i uđu na teritorij druge države članice Europske unije.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma svi osumnjičeni predani su pritvorskom nadzorniku PU karlovačke, a nadležnom državnom odvjetništvu dostavljene su kaznene prijave.