Aktualno OG sada Ogulin

Koju predstavu pogledati, pitamo se i mi?!

 

Ovog vikenda  u sklopu 13. Ogulinskog festivala bajke, u naš grad stiže više od 20 predstava, što profesionalne, što amaterske produkcije. Pipi Duga Čarapa, Pjegavica Iva, Milica na putu oko svijeta, Petar Pan, Kako sam bio sam, Popo i čuvar prirode,  samo su neke od njih.
Kako bismo vam pomogli odlučiti što pogledati, odlučili smo zaviriti malo u sadržaj i upoznati vas s onime što vas sve očekuje od petka do nedjelje, od 8. do 10. lipnja.

Lik Pipi Duge Čarape je svima jako dobro poznat i čudnovato je prepoznat i kod djece i kod odraslih. To je interaktivna predstava kazališta Merlin u kojoj je Pipi Duga Čarapa bliska današnjem vremenu i današnjim generacijama. Pipilota našeg kazališta je vedra, snažna, suosjećajna, snalažljiva, iskrena i ponekad tužna desetogodišnja djevojčica, znanstvenica koja živeći svoj život bez roditelja gradi svoj laboratorij i eksperimentira onako kako i mi u svom duhu svakodnevno eksperimentiramo. Ono što je njoj i svima koji žive na zemlji vrlo važno su prijateljstva pa susreće zanimljivu djecu iz „kvarta“, i družeći se s njima otkriva svoju pravu prirodu, svoje želje, nade, ono u što vjeruje.

Ako vam se pak ne sviđaju vam pjegice koje imate na licu i nosu, na pravom ste mjestu! Lutkarska predstava za djecu od 2 do 8 godina pokazat će vam kako se pjegavica Iva nosi s problemom svojih pjegica. U predstavi „Pjegavica Iva“ članovi udruge, koristeći lutku kao medij i pripovijedanje, propituju različitost i kako se s njome nositi u dječjoj dobi. Kako zavoljeti sebe takvima kakvi jesmo? Ideja i tekst predstave nastali su prema priči „Pjegava Iva“ mlade autorice Jelene Pervan, a predstavu izvode slabovidni glumci  i slijepa glumica. Nastavak predstave je i radionica kreiranja lutaka zijevalica na temelju odgledane predstave, ili upoznavanje malih gledatelja sa svijetom u kojem žive ljudi oštećena vida.

Milica je klaunska predstava o ženi koja gdje god da dođe osjeća se kao kod kuće. Baš ovaj trenutak je jedna od njenih stanica na putu oko svijeta. Tu će prostrijeti kućicu koju nosi u koferu, s vama nazdraviti, objedovati, razbuditi uspavane vratolomne junake, odmoriti, te doživjeti vatrometno buđenje. Milica će nesebično podijeliti s vama svoj neobični, obrnuti, nespretni i šareni svijet. Milica na putu oko svijeta klaunska je predstava s elementima lutkarstva. Predstava je nastala kao autorski projekt Petre Bokić koja je redateljica, scenaristica i izvođačica predstave. Predstava je interaktivna i vrlo pozitivna. Djeca bivaju aktivni sudionici tokom cijele predstave i imaju priliku vidjeti i doživjeti neposredan i iskren klaunski pristup, te kroz samu predstavu stvoriti pozitivnu sliku o sebi i svijetu oko njih. Predstava govori o različitostima i nenametljivo im pruža priliku da prihvate sebe i druge sa svim svojim kvalitetama, različitostima, nespretnostima i ljepotama.

Dok dječak Petar Pan odvodi skupinu djece u izmišljenu zemlju gdje mu je vječni neprijatelj kapetan Kuka, jednog dana kapetan se sukobljava sa Petrom Panom….Kako li će ova bajka završiti, doznajte na 13. Ogulinskom festivalu bajke!