Aktualno S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Pripremite se za ljeto

Temperaturom zraka i mora možemo slobodno reći da je počelo ljeto iako kalendarski početak nije nastupio, stoga je krajnje vrijeme za pripremu kože na visoke temperature, sunčevo zračenje i na borbu protiv raznih insekata.
Moja preporuka su i ovaj put prirodna sredstva ispred komercijalnih, s posebnim upozorenjem da prirodna sredstva za sunčanje bez prirodnih minerala nisu dovoljna zaštita ako se izlažete direktnom jakom suncu. Balzam za brže tamnjenje, ulje za sunčanje, ulje nakon sunčanja i sprej protiv komaraca možete napraviti sami u svom domaćinstvu uz malo vremena i nekolicinu sastojaka, a recepte dijelim s vama u nastavku teksta.

Piling za tijelo
Prvi korak u pripremi kože za razne mazalice bio bi piling. Pomoću blagotvornih granula pilingom uklanjamo mrtve stanice kože. On daje koži sjajan i zdrav izgled, a istovremeno pomaže da apsorpcija hranjivih tvari iz mazalica za tijelo bude što bolja i učinkovitija.
Recept: količinu gela za tuširanje koju inače koristite pomiješajte sa istom količinom mljevene kave, sitne soli, sode bikarbone ili šećera ovisno koliko velike granule želite. Ako imate tanku i osjetljivu kožu koristite što manje granule. Blago istrljajte kožu napravljenom smjesom, isperite vodom, te vlažno tijelo premažite biljnim hladno prešanim uljem kako bi ga nahranili. Preporučam biljno ulje badema ili kokosa zbog bržeg upijanja, dostupnosti i cijene.

Balzam za brže tamnjenje
Za brže tamnjenje (ne i zaštitu od sunčevih zraka!) napravite balzam od mrkve, koji je zadnjih godina posebno popularan. Glavni aktivni sastojak ovakvih balzama je ulje ili ekstrakt sjemenki/korijena mrkve koja je bogata beta karotenom i ubrzava tamnjenje kože. Osim tamnjenja, balzam od mrkve ima jaka antioksidacijska svojstva i dubinski njeguje kožu.
Recept: 100g macerata mrkve (o načinu pripreme sam pisala u jednom od prethodnih tekstova), 100g shea maslaca i 2g pčelinjeg voska otopite na parnoj kupelji. Kada se sastojci otope i sjedine istresite ih u željenu ambalažu i pustite da se ohlade i ukrute.

Ulje za sunčanje sa prirodnim zaštitnim faktorom
Pomiješajte u željenu ambalažu 100g ulja čileanske maline, 50g ulja čileanskog lješnjaka, 30g ulja sezama i 20g tekućeg ulja kokosa. Promućkajte i vaše je ulje spremno za mazanje.

Ulje za njegu kože nakon sunčanja
Macerat gospine trave (kantarion), macerat mrkve i macerat nevena njeguju i regeneriraju oštećene stanice kože. Možete koristiti sve troje u jednakim omjerima ili samo jedno na navedenih ulja.
Oprez: kantarion ne koristite prije izlaganja suncu jer je fotosenzibilan.

Sprej protiv komaraca:
Kao bazu od 100 ml možete koristiti destiliranu vodu ili hladno prešano biljno ulje (badem, maslina ili čak suncokret koji je cjenovno najprihvatljiviji) u koju stavite 100 kapi eteričnih ulja: 40 kapi citronele, 40 kapi limunskog eukaliptusa i 20 kapi lavande. Kombinacija eteričnih ulja sa biljnom bazom zbog gušće teksture duže se zadržava na koži i jače štitit kožu od insekata, ali joj je nedostatak masnoća kože, što nekima smeta pa radije biraju kombinaciju sa vodom.

Sretno „mućkanje“ onima koji se odvaže 😉 Za sva dodatna pitanja ili nejasnoće stojim na raspolaganju na facebook stranici Aromaterapija Laroma.

Piše: Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)