Aktualno Županija

Mađari u uzvratnom posjetu Karlovcu najavili proširenje suradnje, a gradonačelnik Erzebetvarosa otrčao čak i Cener

– Dogovarali smo kako pojačati vezu i suradnju. Do sad smo imali suradnju škola i nadamo se da ćemo je s prosvjete proširiti na druga područja. Pogledat ćemo kako napraviti prijateljsku vezu na području gospodarstva, kako pomoći da i Karlovcu i Budimpešti bude bolje, da napreduju pobratimljeni gradovi. Vidjet ćemo kako u raznim natječajima, radovima možemo pomoći Karlovcu. Nadamo se da od naše pomoći Karlovac može profitirati. Čekamo vas u Budimpešti, izjavio je Zsolt Vattamány gradonačelnik Erzsebetvarosa, VII. okrug Budimpešte, na današnjem prijemu u Karlovcu.

Izaslanstvo ovog Karlovcu prijateljskog okruga ovdje je u uzvratnom posjetu, i to samo dva tjedna nakon što je kod njih bila karlovačka delegacija. Posjetili su jučer i danas Aquatiku, OŠ Braća Seljan i Karlovačku pivovaru, a potom krenuli u Hostel Karlovac u Selce.

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je da Karlovac u posljednjih godinu dana nastoji obnoviti veze s prijateljskim gradovima, udahuti im novi život suradnje i partnerstva, što je ključno, pogotovo u europskim okvirima.

– Važno nam je da otvorimo Karlovac izvan granica, jasno pokažemo u kojem smjeru ide i što može. To je srednjoeuropski grad koji ima svoje mjesto i može puno ponuditi Europskoj uniji, ali i nama samima. Dogovorili smo da ćemo vrlo brzo uspostaviti kontakt naših odjela koji se bave razvojem i turizmom, tako da Karlovac postane prepoznatljiva turistička destinacija ne samo u Budimpešti, nego u Mađarskoj, rekao je Mandić i pozvao goste iz Mađarske da dođu na 439. rođendan Karlovca, ali i onaj “okrugli”, 440., iduće godine.
Otkrio je i da je njegov kolega iz Mađarske sinoć napravio ono što Mandić nije – trčao na Karlovačkom ceneru. Učinila je to i šefica kabineta gradonačelnika Erzsebetvarosa dr. Hajdu Kitti.
– Gradonačelnik i njegova suradnica sinoć su trčali naš Cener i odradili su to više nego dobro. Pozvali su nas da sudjelujemo na jednoj njihovoj sličnoj utrci u Budimpeštu pa ne znam, morat ćemo krenuti s pripremama. Ali, mi smo se nekako odlučili za šetnju, primjetio je Mandić. (kaportal.hr)