Aktualno Županija

Država se riješila devastirane Titove vile na Plitvicama – Nacionalni park će je urediti, ali neće biti dostupna široj javnosti

Ministar državne imovine Goran Marić i ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislav Kovačević potpisali su ugovor o dodijeli na korištenje Vile Izvor, poznatije kao Titove vile, kojom će sada upravljati NP Plitvička jezera.

– Država je JU NP Plitvička jezera dala na korištenje nekretnine ukupne površine nešto više od 3 jutra u svrhu uređenja znanstveno – edukacijskog centra. Procijenjena vrijednost nekretnine iznosi 29 milijuna kuna. Ugovorom se nekretnina koja ima status kulturnog dobra dodjeljuje bez naknade, za vrijeme dok postoji potreba za smještajem znanstveno – edukacijskog centra, izvijestili su s Plitvica.

– Ovo je jedan od važnijih dana od kada sam ministar zaštite okoliša i energetike. Vila Izvor kao kulturno dobro nakon dugo godina derutnosti i zapuštenosti, današnjim danom promijenit će svoj izgled i svrhu. Rješenje ovog problema s kojim smo bili suočeni od 2000. godine je nešto što nas sve skupa može veseliti – rekao je ministar Tomislav Ćorić, koji je nazočio potpisivanju.

Ravnatelj Tomislav Kovačević, kažu, zahvalio je ministrima Mariću i Ćoriću na suradnji izražavajući svoje zadovoljstvo što se u kratkom roku uspio postići dogovor o davanju Vile Izvor na korištenje JU NP Plitvička jezera.

– U kratkom roku ćemo pristupiti sanaciji Vile Izvor kako bismo objekt priveli svrsi. Nekretnina neće biti korištena u komercijalne svrhe, već će imati znanstveno – istraživački karakter na međunarodnoj razini – rekao je ravnatelj Kovačević. (kaportal.hr)