Aktualno OG sada Ogulin

Završni osvrt organizatora na manifestaciju “Igra kolo 2018.”

Završena je 22. smotra izvornog folklora  Karlovačke županije #IgraKolo2018.
Manifestacija je to koja veliča i slavi povijest, starinu, kulturu i identitet Republike Hrvatske, posebice Karlovačke županije a time i Ogulina i koja već 22
godine u Grad dovodi čuvare tradicijskih vrijednosti, stoji u priopćenju medijima iz Pučkog otvorenog učilišta, koje već niz godina organizira ovu manifestaciju. U njemu još navode:

“Igra kolo“ je vrijedna manifestacija kojom se sva ljepota našega grada isprepliće s povijesnim i kulturnim vrijednostima, a šarenilo boja i tradicijske melodije donose živost i optimizam koji dotiče srca svih sudionika i posjetitelja. U vremenu globalizacije, kada svjedočimo svakodnevnim promjenama i kada tehnološki napredak omogućuje da brzo i lako dotaknemo udaljene dijelove svijeta, lokalna kultura i nacionalni identitet imaju posebnu važnost i temelj su na kojem jačamo zajedništvo i toliko važan osjećaj pripadnosti. Ponosan sam što je Ogulin karika u tom procesu očuvanja starine, običaja i sjećanja na neka prošla vremena bez kojih ne bismo danas bili to što jesmo.

Smotra je, 15. lipnja u konferencijskoj dvorani POU Ogulin, otvorena odličnom pučkom predstavom “Gospacko dete” dramske  družine KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić.Otvorenju su nazočili i govorili Tomislav Lipošćak, saborski zastpnik, izaslanik župana Karlovačke županije i Ivana Salopek Šumonja zamjenica gradonačelnika Grada Ogulina.

Zatim je u subotu, 16. lipnja uspješno  održana prva u nizu aktuvnosti drugog dana 22. smotre izvornog folklora Karlovačke županije “Igra kolo 2018.” radionica izrade tradicijskih frizura koju su provele Gordana Mihaljević, nastavnica i učenice Obrtničke i tehničke škole Ogulin i članice KUD-a “Klek” Ogulin. Brojne malene i one malo veće Ogulinke odšetale su s novim frizurama na tradicijski način.

Predstavnike Društava  primila je Ivana Salopek Šumonja, zamjenica gradonačelnika Grada Ogulina.

Subotnje poslijepodne započelo je s radosti pjesme i plesom 17 Društava kroz Grad te u Frankopanskom kaštelu no koje je ubrzo zaustavila kiša te su se glavni nastupi nažalost morali preseliti u Školsku sportsku dvoranu.

U nedjelju svečanim mimohodom ulicom Bernardina Frankopana i kroz Park kralja Tomislava 18 Društava pokazalo je svo bogatstvo i vrijednost čuvanja izvornosti kulturne baštine i tradicije. Glavni nastupi su se nastavili u Gradskoj sportskoj dvorani. Predstavnike Društava primio je Željko Stipetić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ogulina.

Na 22. smotri izvornog folklora karlovačke županije sudjelovala su 992 sudionika u 34 društva.

Glavne nastupe pratila je Komisija za ocjenjivanje nastupa folklornih skupina u sastavu Joško Ćaleta, Josip Forjan i Ivan Ivančan.

Organizator Smotre je #POUOgulin uz suorganizaciju Turističke zajednice Grada Ogulina, Zavičajnog muzeja Ogulin, KUD-a “Klek” Ogulin i Obrtničke i tehničke škole Ogulin te uz potporu Ministarstva kulture, Grada Ogulina i ZAKUD-a Karlovačke županije.

Realizaciji Smotre su doprinijeli djelatnici PP Ogulin, Gimnazija Bernardina Frankopana Ogulin i Prva osnovna škole Ogulin i voditelji programa Ružica Salopek i Dubravko Dragičević, a svojim sudjelovanjem svečani mimohod uveličali Frankopanska garda Ogulin, Puhački orkestar DVD-a Ogulin i Mažoretkinje Društva Naša djeca Ogulin.

Ovim putem organizatori se zahvaljuju i idejnim začetnicima Smotre a koji su u Grad doveli hvale vrijednu manifestaciju.

Neka (za)igra kolo i dogodine!”